ua en ru

Мінськ не віддає ратифікаційні грамоти договору про держкордон і вимагає від Києва виплати 130 млн дол. нібито наявного держборгу.

Мінськ, ратифікувавши договір про державний кордон, не віддає ратифікаційні грамоти і вимагає від Києва виплати 130 млн дол. нібито наявного держборгу. Про це "Комерсант-Україна" повідомили дипломатичні джерела.

За даними джерела, конфлікт між Києвом і Мінськом вже привів до зриву двосторонніх переговорів на вищому рівні. Минулої п'ятниці, 28 травня, в Батуріні Чернігівської обл. планувалося провести зустріч президентів України і Білорусі Віктора Януковича і Олександра Лукашенка. Обласна ДАІ навіть розповсюдила попередження про те, що дорога від білоруського кордону до Батурину буде перекрита, але візит так і не відбувся.

За словами джерела в Адміністрації Президента України, зустріч готувалася до останнього моменту, і лише напередодні було прийнято рішення її відмінити. "Мінськ дав зрозуміти, що не має наміру завершувати процедуру ратифікації і набуття чинності угоди про держкордон. У таких умовах зустріч на вищому рівні не мала сенсу, і ми домовилися про її відміну", - сказав український дипломат.

Договір про державний кордон був підписаний в 1997 р. і в того ж року ратифікований Україною. Білорусь протягом 13 років блокувала його ратифікацію. Мінськ вимагав, щоб спочатку Київ погасив борг українських господарюючих суб'єктів перед Білоруссю, що накопичився до 1992 р. Київ зі свого боку відмовлявся визнавати за собою цей борг.

В кінці 2009 р. президенти О.Лукашенко і Віктор Ющенко повідомили про рішення проблеми. У обмін на списання боргу Україна пообіцяла продавати Білорусі електроенергію із знижкою для реекспорту до Литви. Незабаром договір про держкордон надійшов до білоруського парламенту, в квітні документ ратифікували обидві його палати, а 21 травня підписав О.Лукашенко. Сторонам залишалося обмінятися ратифікаційними грамотами, проте Мінськ відмовився проводити цю формальну процедуру.

Джерела стверджують, що узгоджена в листопаді 2009 р. схема компенсації залишилася нереалізованою. "Білорусь купує електроенергію за ціною оптового ринку. Це дуже дешево, і вони отримують хороший прибуток від реекспорту. Але вони хотіли брати ще дешевше. А ми не можемо надати додаткову знижку через обмеження, які накладає законодавство", - пояснив один із співрозмовників.

Залишається неузгодженою також сума не визнаного Україною боргу. У різні періоди на переговорах називалися різні цифри, до 226 млн дол. Торік джерело в переговорній групі стверджувало, що президенти погодились на компенсацію у розмірі 50 млн дол., проте сьогодні ця домовленість не діє. "Білоруси говорять про борг в 130 млн дол. Але я стверджую: забудьте, ми точно не відшкодовуватимемо таку суму", - заявив один з українських дипломатів.