ua en ru

Мінрегіон пропонує зобов'язувати жителів багатоквартирних будинків обирати ЖЕК без створення юрособи

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово -комунального господарства пропонує зобов'язувати жителів багатоквартирних будинків обирати ЖЕК без створення юрособи. Про це йдеться в проекті закону "Про особливості права власності у багатоквартирному будинку".

Відповідно до законопроекту, передбачається введення в кожному багатоквартирному будинку інституційних можливостей для представництва всіх співвласників, а також визначення та конкретизації основних прав і обов'язків співвласників багатоквартирного будинку.

Крім того, передбачається визначення простої і кваліфікованої (для найважливіших рішень) більшості голосів співвласників для прийняття рішень по розпорядженням та управління спільним майном у багатоквартирному будинку, а також впровадження принципу пропорційності голосів співвласників відповідно до їх часток у спільному майні.

Пропонується також визначити альтернативні моделі управління спільним майном у багатоквартирному будинку (самостійно, в тому числі шляхом створення ОСББ, або передачі всіх або частини функцій на підставі договору фізичної або юридичній особі (керуючому).

За словами адвоката і громадського діяча Тетяни Монтян відповідні новели законопроекту є "божевільними": "Необхідно, щоб 75% співвласників багатоквартирного будинку за загальною площею (як рахувати площа - незрозуміло) обрали таку людину. Однак, техпаспорт не є правовстановлюючим документом, держава повинна нести відповідальність за правильність даних відносно площ будівель, а оскільки у нас вдома не враховуються, то перший момент: як підрахувати ці 75%? Напевно, з лінійкою міряти все квартирні приміщення", - говорить Монтян.

Однак, за її словами, є спірні моменти, як рахувати, наприклад, якийсь конкретний підвал у будинку і службові квартири, які є власністю всіх власників будинку.
"У нас в Держреєстрі неможливо їх ареєструвати в принципі, тому що у нас не реєструється сумісна власність на невизначене коло осіб. Тому це дуже спірний момент, як рахувати ці 75%" , - додала вона.

Також, за її словами, в тексті закону не прописано, чи повинен вибраний людина бути із власників квартир або не має відношення до будинку.

"І ця людина отримує необмежені можливості укласти договір з будь-яким ЖЕКом, на умовах, які він вважатиме прийнятними. Як це буде виглядати на практиці? Приїжджає під будинок машина з гречкою або горілкою і людина, яка має плани "доїти" конкретний будинок, пробігся по мешканцям, роздав все це і попросив підписатися на папірці, отримавши тим самим необмежені можливості на будинок. Іноді просто підробила підписи", - зазначила Монтян.