ua en ru

Мінрегіон пропонує змінити порядок відкриття рахунків для надходження коштів на рахунки теплопостачальних підприємств

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило проект закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо розрахунків за природний газ та електричну енергію", який дозволить змінити порядок відкриття поточних рахунків із спеціальним режимом використання для зарахування коштів, що надходять на рахунки теплопостачальних підприємств. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

"Метою законопроекту є забезпечення дотримання дисципліни енергопостачання та поліпшення розрахунків за використані енергоносії, що дозволить стабілізувати функціонування підприємств житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу шляхом впровадження на законодавчому рівні розподільних рахунків при проведенні розрахунків підприємствами, які функціонують на ринку комунальних послуг, за спожиті енергоносії ", - заявив Анатолій Близнюк.

В Минрегионе вважають, що прийняття даного законопроекту дозволить поліпшити рівень розрахунків підприємств теплоенергетики за спожиті енергоносії. В даний час платежі здійснюються відповідно до постанови Кабміну "Питання вдосконалення схем розрахунків за використану електроенергію та природний газ". Зазначена постанова в цілому дає можливість підприємствам теплоенергетики виконувати першочергові зобов'язання по виплаті заробітної плати та розрахунків з бюджетами всіх рівнів, що створює базу для стабільного функціонування паливно-енергетичного комплексу.

Але в силу ряду причин положення постанови виконуються не в повному обсязі. "Відповідно до умов постанови, уповноважений банк повинен розподіляти кошти з рахунків із спеціальним режимом використання за спожитий природний газ на поточний рахунок ДК" Газ Україна ". Однак у зв'язку зі зміною схеми реалізації природного газу підприємствам теплоенергетики природний газ постачають НАК" Нафтогаз Україна " і газопостачальні підприємства. з жовтня 2011 року НАК "Нафтогаз Україна" в односторонньому порядку (без Минрегиона та Асоціації міст України) подає до уповноважених банків затверджений реєстр нормативів відрахування коштів для теплопостачальних підприємств, що призводить до утвердження нормативу на рівні 100%. Таким чином, на рахунку підприємств взагалі не залишається коштів для оплати обов'язкових податків і зборів до державного та місцевого бюджетів та виплату заробітної плати", - сказав Близнюк.

Крім того, він зазначив що після прийняття відповідного законопроекту буде розроблено новий порядок відкриття поточних рахунків із спеціальним режимом використання для зарахування коштів, які надходять як оплата за послуги з теплопостачання, та проведення розрахунків за спожитий природний газ.

У міністерстві також підкреслили, що на сьогоднішній день перед усіма учасниками ринку гостро стоїть проблема розрахунків за спожиті енергоносії. З одного боку, НАК "Нафтогаз Україна" перебуває в дуже складному становищі у зв'язку з жорсткими умовами договорів, укладених з ВАТ "Газпром". "Порушення термінів проведення розрахунків, визначених зовнішньоекономічним контрактом, призведе до переходу на авансову форму розрахунків за природний газ, що є неприпустимим", - сказав Близнюк.