ua en ru

Міносвіти пояснило принцип ступеневої вищої освіти

В Україні вступ на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магіcтpa осіб, які попередньо здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра або спеціаліста будь-якого напряму чи спеціальності не має під собою ніякої нормативно-правової основи. Такий заяву сьогодні розповсюдила прес-служба Міністерства освіти і науки, молоді та спорту у відповідь на заяву президента Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергія Квіта про подачу в суд на відомство для захисту університетської автономії та сучасних стандартів вищої освіти.

"Іншими словами, неможливо підготувати з бакалавра філології магістра з атомної енергетики", - відзначають в Міносвіти. У відомстві нагадали, що згідно с.2 ст. 6 закону України "Про вищу освіту", підготовка фахівців з вищою освітою освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста та магістра здійснюється східчасто за відповідними освітніми програмами.

Так, законом України "Про вищу освіту" передбачено, що вища освіта може виходити безперервно, зокрема, щодо медичного, ветеринарно-медичного, художнім, а також юридичним (у разі цільової підготовки за замовленням правоохоронних органів) напрямах.

"Освітньо-професійна програма підготовки спеціаліста (магістра), згідно з положенням про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1998 р. № 65 забезпечує отримання вищої освіти за спеціальністю та присвоєнню особі кваліфікації спеціаліста (магістра) тільки на базі відповідної освітньо-професійної програми підготовки бакалавра або спеціаліста. Це є складовою галузевого стандарту вищої освіти для даного напряму підготовки (спеціальності)", - зазначили в Міносвіти.

Читайте також: "Києво-Могилянська академія" подала в суд на Міністерство освіти і науки