ua en ru

Міносвіти забезпечить право на здобуття освіти дітям на Донбасі

Міністерство освіти і науки України працює над механізмом забезпечення права на здобуття повної середньої та вищої освіти для дітей, які змушені проживати на теренах, незаконно контрольованих ДНР і ЛНР.

Міністерство освіти і науки України працює над механізмом забезпечення права на здобуття повної середньої та вищої освіти для дітей, які змушені проживати на теренах, незаконно контрольованих ДНР і ЛНР. Про це на брифінгу перед початком прямої телефонної лінії в Кабінеті міністрів України заявив перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міносвіти України працює над тим, щоб тих, хто проживає на територіях ЛНР і ЛНР, забезпечити права цих дітей. Поки що остаточного механізму немає. Але ми працюємо над цим", - повідомила Совсун.

За її словами, не виключається той варіант, коли діти, які проживають на територіях, незаконно контрольованих ДНР і ЛНР, зможуть рамках майбутньої вступної компанії додатково здати ті чи інші іспити на базі документа про отримання середньої освіти або атестата про неповну середню освіту. Крім того, вони зможуть пройти ЗНО в терміни, які будуть спеціально встановлені для таких дітей.

Совсун пояснила, що якщо ці діти не можуть продовжити навчання на території, яка контролюється державними властями, і змушені були залишитися на цих територіях, тимчасово підконтрольних ДНР і ЛНР, то порушуються їх права на отримання освіти.

"Адже вони не можуть отримати освіту, атестати та документи, що підтверджують отримання середньої освіти, які будуть визнані Україною, Міносвіти, а потім вступити до внз на тих же умовах і в ті ж терміни, як це передбачено на всій території України. Тому ми працюємо над тим механізмом, щоб для таких дітей, що бажають вступити до вузів України, також були забезпечені такі права", - зазначила Совсун.

Нагадаємо, в освітніх закладах Києва станом на 3 листопада навчається понад 538 учнів і студентів з Криму і Донбасу.