ua en ru

Міноборони переводить фінансування учасників АТО в держбанки

До 1 жовтня військовослужбовці - учасники АТО повинні бути переведені на обслуговування в державні банки. Після них в держбанки будуть переведені зарплатні рахунки решти особового складу Збройних сил України. Такі доручення закріплені протокольними рішеннями Кабміну № 74 від 8 вересня і № 76 від 11 вересня. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

І хоча ці рішення Кабмін прийняв два тижні тому, про них стало відомо лише після того, як міністр оборони Валерій Гелетей 23 вересня направив в підлеглі йому структури телеграму. У ній він зобов'язав вжити невідкладних заходів щодо переведення на обслуговування в державні банки (Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк) розрахунків, пов'язаних з виплатою грошового забезпечення і заробітної плати учасникам антитерористичної операції". У разі неукладення до 1 жовтня договорів з держбанками виплату грошового забезпечення і заробітної плати учасникам АТО в жовтні будуть здійснювати готівкою.

Інші військовослужбовці та працівники військових частин та установ армії повинні бути переведені на обслуговування в держбанки до 1 листопада. "Виплати всьому особовому складу військових частин і установ Збройних сил, починаючи з листопада 2014 року, здійснювати виключно через установи державних банків", - йдеться в телеграмі.

Загальний обсяг фонду оплати праці в 2014 році повинен скласти 453,3 млрд грн. З них видатки державного бюджету на оплату праці - 47,65 млрд грн, у тому числі 7,71 млрд грн - фінансування оплати праці через рахунки Міністерства оборони.

Ініціатива перевести держпідприємства на обслуговування в держбанки не нова. Ще 31 березня на засіданні урядового комітету соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва було доручено Мінекономрозвитку і Мінфіну проаналізувати практику розрахунково-касового обслуговування суб'єктів господарювання держсектору економіки та господарських товариств, 50 і більше відсотків статутного капіталу яких належать державі, з метою забезпечення такого обслуговування держбанками".

Тоді рішення про масове переведення держпідприємств на обслуговування в держбанки не було прийнято. Але передумови до такого розвитку подій зберігаються. Наприкінці травня глава СБУ Валентин Наливайченко повідомив прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, що "аналіз наявної в СБУ інформації свідчить про загрозу фінансової стабільності підприємств державного сектору економіки, органів державної влади і управління, а також місцевого самоврядування внаслідок невиваженої державної політики у сфері визначення банківських установ, уповноважених на їх обслуговування".

Валентин Наливайченко вказував, зокрема, на "заморожування активів підприємств держсектора, органів влади і управління, а також місцевого самоврядування в результаті штучного (виведення власниками активів) або об'єктивного (спричиненого кризовими явищами в економіці, падіння рівня капіталізації комерційних банків приватної форми власності з подальшою їх ліквідацією".

В якості прикладу він навів Брокбізнесбанк, де обслуговувалися ПАТ "Аграрний фонд" (втрата - 2,07 млрд грн), ДП "Антонов" (326 млн грн), Моторне (транспортне) страхове бюро (260 млн грн). Сумарні втрати всіх державних установ і підприємств склали 5,7 млрд грн. Це самий значний збиток. Втрати були і в інших установах, адже з початку року тимчасова адміністрація введена вже в 18 банків. Це лише посилює побоювання уряду в цілості грошей бюджетних установ.

У держбанках, яким створюють комфортні умови ведення бізнесу, поки не змогли офіційно прокоментувати рішення уряду. Докладніше.