ua en ru

Мінкультури закликає українських артистів утриматися від участі в російських фестивалях

Міністерство культури України закликає українських артистів утриматися від участі в російських фестивалях та інших подібних заходах. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив міністр культури України Євген Нищук.

"В той час, коли йде пряма агресія з боку Російської Федерації, в той час, коли від їх автоматів гинуть люди, наші дискусії про те, що мистецтво вічне й артисти мають право що хотіти, те й робити - такі дискусії недоречні. Це серйозні речі, і ми просили наших артистів утриматися від участі в тих чи інших фестивалях", - заявив Нищук.

При цьому він допускає участь українських артистів у російських заходах з метою зробити політичну заяву.

"Якщо це робиться, то має бути якась заява там же, як це було на одному з кінофестивалів, де попросили про звільнення кінорежисера Олега Сенцова, що зараз перебуває в ув'язненні у Москві. Це я розумію. Якщо ж це отримання їх нагород, участь в їхніх фестивалях і концертах з виглядом, що нічого не відбувається і ми добре співіснуємо - то це велике лицемірство. Справжнє мистецтво не може бути таким лицемірним", - зазначив Нищук.

"Той, хто це робить, повинен відкрито сказати, що він хоче зайняти російський ринок, і нехай собі славно туди їде, але люди, безумовно, повинні це відстежувати. Та я мушу пояснити - це не державні установи, що знаходяться у підпорядкування нашого відомства, і прямої вказівки ми давати не можемо. Але бойкот є дуже дієвим. Коли після тих чи інших дій на концерти, які проходять в Україні, люди просто не прийдуть - це найкраща оцінка їх діям", - резюмує міністр.

Нагадаємо, згідно з вересневим опитуванням, проведеним КМІС, ставлення українців і росіян одне до одного погіршився.