ua en ru

Міністри закордонних справ ЄС закликали РФ не використовувати торгівлю з сусідами як політичну зброю

Міністри закордонних справ Євросоюзу закликали Росію не використовувати торгівлю з сусідніми державами, що традиційно входили в геополітичну орбіту Москви, як інструмент політичного тиску з метою загальмувати процес зближення цих країн з Європою. Так, міністр закордонних справ Литви Лінас Линкявичус заявив сьогодні, що країни ЄС зобов'язані допомогти сусідам Росії протистояти тискові Москви, а шведський міністр Карл Більдт назвав подібну тактику РФ контрпродуктивною, передає Associated Press.

Заяви європейських міністрів, присвячені Росії та її відносин на пострадянському просторі, були зроблені головами зовнішньополітичних відомств ЄС на зустрічі в Люксембурзі, хоча ніяких офіційних документів з цієї теми рада міністрів не приймав.

Раніше повідомлялося про те, що 28-29 листопада 2013 року у Вільнюсі відбудеться саміт ЄС, на який запрошені країни - учасниці програми "Східне партнерство": Вірменія, Азербайджан, Білорусія, Грузія, Молдова і Україна. На саміті, можливо, буде підписано угоду про асоціацію між Євросоюзом і Україною (перший крок у процесі вступу до ЄС). Крім того, очікуються попередні домовленості про асоціацію з Грузією та Молдовою.

"Для нас важливо, щоб Україна зробила чіткий вибір на користь зближення з Європою, а не з Росією", - заявив на зустрічі в Люксембурзі міністр закордонних справ Австрії Міхаель Шпінделеггер. Його колеги зі Швеції та Польщі Більдт і Радослав Сікорський планують прямо з Люксембургу відправитися в Молдавію, на Україну і в Грузії, щоб "допомогти" їм визначитися з вибором.

Європейські політики вважають, що такі дії Росії, як заборона на постачання молдавських вин або відмова скорочувати ціни на газ для України, мають політичне підґрунтя, пов'язане з намірами цих країн підписати угоди про асоційоване партнерство з ЄС.