ua en ru

Мінфін направить до ФГВФО частину коштів кредиту Світового банку

Уряд готується до того, що число неплатоспроможних банків може зрости, а Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) не буде справлятися з виплатою компенсації вкладникам з гарантованою сумами депозитів. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Щоб цього уникнути, частина з перерахованих Світовим банком коштів буде спрямована у ФГВФО. "Позика буде спрямована на підтримку першочергових заходів з реформування банківського сектору і впровадження комплексної програми антикризового управління у фінансовому секторі України, зокрема: на посилення операційного, фінансового та регуляторного потенціалу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; поліпшення платоспроможності банківської системи; зміцнення правової та інституційної бази для підвищення стійкості та ефективності банківської системи в довгостроковій перспективі", - повідомили в Міністерстві фінансів.

Світовий банк надав Україні 500 млн дол. позикових коштів на політику розвитку у фінансовому секторі. Кредит надано на 16 років з 7-річним пільговим періодом під гнучку процентну ставку (на дату підписання - 0,63%) з виплатою одноразової комісії (0,25%). "Ці кошти будуть перераховані в державний бюджет. Частина цих грошей піде до ФГВФО для поліпшення платоспроможності банків. А ще частина - буде спрямована на зменшення дефіциту бюджету", - розповів FinMaidan прес-секретар Світового банку Дмитро Деркач.
У ФГВФО вже очікують надходження грошових коштів. "Серед умов отримання Україною коштів від Світового банку було забезпечення Фонду фінансами в необхідній мірі. Тому слід очікувати, що частина грошей буде передана нам", - говорить заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

У ФГВФО поки не можуть оцінити розмір майбутньої допомоги з держбюджету. "З виплатами вкладникам тих банків, які зараз перебувають у нас під управлінням, ми справляємося. Але буде зроблено прогноз щодо кількості банків, які можуть виявитися неплатоспроможними. З початку року тимчасові адміністрації були введені вже в 17 банків, і це далеко не кінець. В залежності від прогнозу буде сформована сума, яку отримає Фонд", - пояснює Оленчик.

Загальний обсяг коштів, який ФГВФО сконцентрував на 1 серпня становив 7,1 млрд грн. Зазначимо, що на 1 травня у Фонду було 7,44 млрд грн. При цьому на літо припав пік виплат по багатьом банкам, зокрема вкладники Банку Форум отримали близько 2,5 млрд грн. Фактично виплата цих коштів стала можливою завдяки отриманню Фондом кредиту від Національного банку на 4,2 млрд грн.
При цьому передбачалося, що частину фінансового навантаження за підтримки Фонду візьме на себе уряд. Для цього закон про держбюджет на 2014 рік був доповнений новою статтею 23-1, відповідно до якої уряду надано право здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики понад встановлених обсягів. Ці облігації будуть обмінюватися на що випускаються Фондом фінансові векселя і тим самим будуть поповнювати його кошти.

Банкіри розраховують, що кількість неплатоспроможних банків не буде надто значною, щоб не похитнути всю систему. Детальніше.