ua en ru

Мінфін Ірландії визнав, що проводить консультації з ЄС про боргові проблеми країни

Мінфін Ірландії визнав, що проводить консультації з Євросоюзом відносно боргових проблем країни, але підкреслює, що не веде переговори про надання потенційній екстреній допомозі. Відповідна інформація була опублікована сьогодні Міністерством фінансів країни, передає РБК із посиланням на Associated Press. Як повідомляється, уряд Ірландії контактує з ЄС на офіційному рівні і не потребує при цьому допомоги об'єднаної Європи, оскільки має досить засобів для фінансування своїх потреб до середини 2011 р. Відзначимо, що глава Мінфіну Ірландії Брайан Леніхан виступав і раніше з такою ж позицією.
При цьому у фінансовому відомстві країни відмовилися прокоментувати інформацію в ірландській пресі відносно того, що засоби ЄС потрібні швидше для грошових потреб банківського сектора, ніж держави.
Зазначимо, що сьогоднішні заяви Мінфіну Ірландії з'явилися напередодні поїздки Б.Леніхана до Брюсселю на зустріч з міністрами фінансів країн Євросоюзу. Тим часом аналітики вважають, що питання звернення Дубліна по фінансову допомогу до ЄС - це лише справа часу, не дивлячись на всі заяви властей країни. На думку експертів, Ірландія може отримати кредит від європейського стабілізаційного фонду (EFSF) аж до 80 млрд євро. У Єврокомісії дану інформацію підтвердити відмовилися.
В той же час раніше глава Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан на саміті АТЕС в Йокогамі повідомив, що Ірландія не зверталася до МВФ за допомогою.
Нагадаємо, раніше серед інвесторів поширилися чутки про те, що Євросоюз готує екстрену програму допомоги Ірландії обсягом до 80 млрд євро. Крім того, тримачі держпаперів Ірландії побоюються, що в разі реструктуризації її заборгованості вони будуть вимушені погодитися лише на часткове повернення вкладених засобів. На тлі цих побоювань ринкова прибутковість 10-річних ірландських держпаперів підскочила до 9,1% (рекорд за весь час існування єврозони), а їх вартість падає щодня протягом двох тижнів поспіль.