ua en ru

Міненерговугілля: Спекуляції щодо непрозорості закупівель бурових спрямовані на зрив програми освоєння шельфу Чорного моря

Спекуляції щодо непрозорості закупівель бурових установок спрямовані на зрив програми освоєння шельфу Чорного моря. Про це на телеканалі "Інтер" заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

"Ми пішли на безпрецедентний крок - у відкритому ефірі показали платіжні документи, куди платив "Нафтогаз України" і за що. А коли купували другу бурову установку, ми запросили журналістів і конверти по конкурсу відкривали у їх присутності. Є перешкоди для того, щоб ми підвищили свою енергетичну незалежність, але ми будемо продовжувати цю роботу. Ми будемо реально освоювати Чорноморський шельф, тому що це найбільший резерв України по газу. За рахунок, у тому числі, першої бурової, ми цього року отримаємо додатково мільярд кубів газу", - сказав Бойко, відповідаючи на запитання щодо прозорості купівлі Україною бурових установок.
Також Міненерговугілля зазначило, що сьогодні, "коли у світу йде гостра боротьба за енергоресурси, а у деяких регіонах - аж до застосування силових методів, є дуже значна зацікавленість певних суб'єктів, які не хотіли би освоєння Україною шельфу Чорного моря і перетворення нашої держави із країни-споживача енергоресурсів на нового гравця на ринку".
Україна залучила міжнародну компанію Halliburton для проведення аудиту закупівлі першої бурової установки. 17 листопада 2011 року Halliburton видала звіт щодо вартості бурової установки, згідно з яким Halliburton не знайшла відхилень від ринкових умов при закупівлі Україною першої бурової установки. Згідно звіту, початкова купівельна ціна бурової установки становить 248,5 млн дол., а решта коштів - 144,32 млн доларів - направлені на додаткове обладнання, послуги та доставку, зазначає відомство.
"Зазначимо, що всі платіжні документи щодо закупівлі цієї бурової установки були продемонстровані в ефірі "5 каналу" головою НАК "Нафтогаз України" Євгеном Бакуліним 6 червня 2011 року і заступником голови НАК Вадимом Чупруном 17 червня 2011 року. Прес-служба Міненерговугілля звертає увагу, що відкриття конвертів із конкурсними пропозиціями учасників (21 вересня 2011 року) та оголошення переможця конкурсу (2 листопада 2011 року) при закупівлі другої бурової установки проводилось у прямому ефірі в присутності представників всіх провідних українських ЗМІ.
Вважаємо, що подальші інсинуації з приводу закупівлі бурових установок - засіб у конкурентній боротьбі з освоєння Чорноморського шельфу, направлений на зниження енергетичної безпеки України", - йдеться в повідомленні Міненерговугілля.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАК "Нафтогаз України" купив другу бурову установку для "Чорноморнафтогазу" за ціною, яка майже в два рази перевищує вартість аналогів.