ua en ru

Міненерговугілля пропонує створити монопольного теплопостачальника на базі "Газа України"

Міністерство енергетики та вуглепрому пропонує провести експеримент зі створення монопольного теплопостачальника на базі ДК "Газ України". Про це йдеться в законопроекті "Про проведення експерименту у сфері теплопостачання на базі дочірнього підприємства ДК "Газ України", підготовленому міністерством.

Міністерство енергетики та вуглепрому пропонує провести експеримент зі створення монопольного теплопостачальника на базі ДК "Газ України". Про це йдеться в законопроекті "Про проведення експерименту у сфері теплопостачання на базі дочірнього підприємства ДК "Газ України", підготовленому міністерством.

"ДК "Газ України" вважає, що єдиним вірним шляхом вирішенням проблеми збитковості підприємств теплоенергетики та забезпечення 100% розрахунків за енергоносії є встановлення підприємствам теплоенергетики економічно обґрунтованих тарифів на теплову енергію та перенесення збитків від діяльності на ринку теплової енергії з теплогенеруючих, теплотранспортуючих та теплопостачальних підприємств на єдиного постачальника теплової енергії за рахунок справедливого та пропорційного розподілу державним колегіальним органом, що здійснює регулювання діяльності у сфері теплопостачання, коштів, що надходять від споживачів теплової енергії", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

Планується, що "Газ України" буде постачати природний газ теплогенеруючим організаціям за цінами, установленими НКРЕ. Із цього газу підприємства теплоенергетики будуть виробляти теплову енергію та продавати назад "Газу України", який в свою чергу передаватиме теплову енергію теплопостачальним організаціям.

Експеримент планується проводити з дня прийняття закону до 15 жовтня 2015 р.

Згідно документу, прийняття проекту закону потребує витрат з держбюджету орієнтовно в сумі 2,9 млрд грн для компенсації єдиному постачальнику теплової енергії різниці, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії тарифам на теплову енергію.

"Необхідність компенсації єдиному постачальнику теплової енергії різниці в тарифах на теплову енергію за рахунок державних коштів є обов'язковою умовою ефективного вирішення проблеми збитковості підприємств теплоенергетики та забезпечення 100% розрахунків за енергоносії та зумовлена головною метою впровадження експерименту у сфері теплопостачання - вирішення проблеми зношеності теплових мереж та втрат теплової енергії, що важким тягарем лягає на споживача теплової енергії у вигляді складової ціни на тепло, та підвищення ефективності виробничих процесів на підприємствах галузі за рахунок інвестиційних коштів", - йдеться в пояснювальній записці.

ДК "Газ України" - дочірня компанія НАК "Нафтогаз України". Здійснює постачання природного газу населенню та бюджетним організаціям. Компанія створена в 2000 згідно з рішенням Спостережної ради НАК "Нафтогаз України" від 26 грудня 2000 р. про створення Дочірньої компанії "Газ України" НАК "Нафтогаз України" шляхом реорганізації дочірньої компанії "Торговий дім " Газ України" НАК "Нафтогаз України» і Головного управління з експлуатації систем газопостачання природного та скрапленого газу Голопобутгаз.