ua en ru

Міненерго США відмовилося від WTI як базової ціні на нафту в прогнозах і перейшло на Brent

Управління енергетичної інформації США - інформаційно-аналітичний підрозділ Міністерства енергетики країни - ухвалило знакове рішення відмовитися від використання ціни нафти West Texas Intermediate (WTI) як базової ціни в своїх прогнозах і перемкнутися на ціну Brent. У річному прогнозі по енергетиці на 2013 р. (Annual Energy Outlook 2013) відомство вперше передбачає під цінами на нафту спотові котирування північноморської нафти мазкі Brent, що торгується на лондонській біржі ICE Futures Europe.

"Дана зміна переслідує мету адекватніше відобразити ціни, які платять нафтопереробні заводи за імпортну легку світлу нафту, з урахуванням того, що ціни WTI останнім часом розійшлися з міжнародними цінами базових сортів, таких як Brent", - пояснюється в доповіді американського управління.

З кінця 2010 р. ціни на ф'ючерси WTI, що торгуються на Нью-Йоркській товарно-сировинній біржі NYMEX, істотно відстають від котирувань Brent. На сьогоднішній день різниця в цінах складає більше 20 дол./бар. на користь Brent. З початку 2012 р. ціни WTI знизилися більш ніж на 10% на тлі швидкого зростання власного видобутку нафти в США і Канаді, тоді як ціни Brent підросли на 1,4%.
Для розрахунків по ф'ючерсах WTI використовується нафта на терміналі Кушинг в штаті Оклахома.

У 2012 р. обсяг торгів по ф'ючерсах Brent на лондонській ICE вперше перевищив торгівлю ф'ючерсами WTI на NYMEX. На сьогоднішній день Brent служить ціновим еталоном більш ніж для 50% всієї нафти в світі.

Ціна ф'ючерсу Brent з постачанням в січні 2013 р. станом на 15:20 за київським часом складає 107,34 дол./бар., ціна січневого контракту WTI - 86,22 дол./бар.

Читайте також: Нафтогазова BP усунена від укладення контрактів з урядом США