ua en ru

Міненерго Білорусії: Постачання електроенергії з РФ з 22 червня не припиняться

Постачання російської електроенергії в Білорусію сьогодні припинені не будуть. Про це повідомила помічник міністра енергетики Білорусії Людмила Зенькович. "Згідно з досягнутими домовленостями між "Інтер РАТ ЄЕС" і "Бєленерго", постачання російської електроенергії в Білорусію припинені не будуть, оскільки сторони домовилися про перенесення на тиждень (28 червня) терміну чергового платежу за раніше накопичений борг", - пояснила вона.

Напередодні повідомлялося, що ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" готове припинити постачання електроенергії "в нуль годин 22 червня" у зв'язку з тим, що Мінськ не зміг покрити заборгованість з оплати електроенергії розміром 1,5 млрд руб. Згідно з графіком, білоруська сторона повинна погасити заборгованість за березень, квітень і травень 2011 р. трьома траншами до 5 липня ц.р., передає РБК.

Білорусія має труднощі з розрахунками за імпортовану з РФ електроенергію через гострий дефіцит валюти, який триває вже третій місяць. Нагадаємо, що республіка 21 червня 2011 р. отримала перший транш Антикризового фонду Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в сумі 800 млн дол. (загальна сума кредиту становить 3 млрд дол., які надійдуть протягом 3 років). Місцеві експерти не виключають, що борг за російську електроенергію буде погашений за рахунок зазначених коштів.

Разом з тим, в концерні "Бєленерго" відзначають, що білоруські споживачі не залежать від імпорту електроенергії в країну, оскільки республіка має достатню кількість власних енергетичних потужностей. Імпорт електроенергії здійснюється в першу чергу для диверсифікації паливно-енергетичного балансу республіки, а також виходячи з економічної доцільності.