ua en ru

Мінекономрозвитку підготувало законопроект про міжнародну технічну допомогу

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, з метою законодавчого врегулювання питання отримання та надання Україні технічної допомоги, підготувало проект Закону України "Про міжнародну технічну допомогу". Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

На сьогодні законодавство України у сфері співпраці з донорами міжнародної технічної допомоги складається з міжнародних договорів України та низки нормативно-правових актів, які створюють єдину систему залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги.

Прийняття законопроекту "Про міжнародну технічну допомогу" дозволить якісно вдосконалити існуючі процедури планування, залучення допомоги, використання та моніторингу технічної допомоги, яку отримує Україна, а також визначити правові засади надання Україні МТП за кордоном.

За даними посольств і представництв країн-донорів, за підсумками 2012 р. Україна фактично було виділено 485,21 млн дол.
Очікуваний обсяг ресурсів МТП, які будуть залучені в 2013 р. складає 539,56 млн дол.

Міжнародна технічна допомога надається Україні на безоплатній та безповоротній основі країнами-донорами та міжнародними організаціями з 1992 року практично в усіх сферах економіки та суспільного життя. Співпраця в цьому напрямку здійснюється з 15 країнами, Європейським Союзом і більше 20 міжнародними організаціями. Найбільшими донорами для України були і залишаються США і Європейський Союз. Іншими донорами є Канада, ФРН, Нідерланди, Швеція, Швейцарія, Японія, Данія, а також організації системи ООН, Світовий банк, ЄБРР, ОБСЄ, Рада Європи.

Читайте також: При розробці нової стратегії регіонального розвитку до 2020 р. враховано європейський досвід, - Прасолов

З 1996 р. здійснено державну реєстрацію більше 2 тис. 850 проектів технічної допомоги. За всі роки співробітництва донорами виділено приблизно 8,9 млрд дол.

Основні напрямки надання технічної допомоги: підвищення рівня ядерної та радіаційної безпеки, охорона навколишнього середовища, удосконалення регуляторної політики, поліпшення інвестиційного клімату, розвиток підприємництва і конкуренції на внутрішньому ринку, модернізація муніципальної інфраструктури та транспорту, розвиток фінансового ринку, банківського, сільськогосподарського секторів, освіти, науки, культури і туризму, а також громадянського суспільства та місцевого самоврядування, охорона здоров'я та соціальний захист населення, забезпечення верховенства права, боротьба з корупцією, підтримка ЗМІ, регіональний розвиток і т.д.