ua en ru

МінАТО назвало кількість українців на непідконтрольному Донбасі

МінАТО назвало кількість українців на непідконтрольному Донбасі Фото: Вадим Черниш

На непідконтрольному Донбасі проживають близько 3 млн осіб

На тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей проживають близько 3 млн осіб. Про це в інтерв'ю російському виданню "Газета.ру" розповів міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

"Ми спираємося на дані, які відпрацьовані з міжнародними гуманітарними організаціями і нашими міжнародними партнерами. Вони не точні, але фахівці нашого міністерства були залучені на всіх етапах до аналітичної роботи міжнародних організацій. На неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей зараз проживають близько трьох мільйонів осіб", - повідомив Черниш.

Крім того, він розповів, як українська сторона та іноземні партнери оцінюють чисельність населення тимчасово непідконтрольних територій Донбасу.

"Наприклад, коли планується гуманітарний проект на неконтрольованих територіях, робиться так звана оцінка потреб. Під час цього процесу оцінюється, скільки там людей живе, і яка їх частина потребує допомоги. Оцінюються школи, кількість дітей в сім'ях, в класах, кількість переміщених осіб, йде опитування цих осіб про родичів, які залишилися там. Частина тимчасово переміщених осіб залишає інформацію при анонімних опитуваннях при одержанні допомоги, послуг, відправленні дітей до школи", - додав Черниш.

Він також зазначив, що у 2015 році, за оцінкою ООН, на непідконтрольному Донбасі було 2,8 млн жителів. Проте в 2016 році спостерігався відтік на непідконтрольні території, пов'язаний з меншою інтенсивністю бойових дій.

Нагадаємо, раніше Черниш заявив, що Україна не буде відмовлятися від вугілля і металу з ОРДЛО.