ua en ru

МЗС обурене блокуванням роботи представника України в Раді глав держав СНД

МЗС обурене блокуванням роботи представника України в Раді глав держав СНД Фото: учасники Ради глав держав СНД без представника України

Українська сторона також назвала низку вимог, лише після виконання яких РФ може головувати в СНД

Україна обурена позбавленням права участі у засіданні Ради глав держав СНД у вузькому складі глави делегації України М. Дорошенка та спробами виконкому СНД блокувати його роботу на засіданні Ради глав держав СНД у розширеному складі, зокрема під час процедури підписання її підсумкових рішень. Про це йдеться в заяві МЗС України, опублікованій на сайті відомства.

Зазначено, що Україна взяла участь у засіданні з метою обстоювання принципової позиції держави з важливих питань його порядку денного, зокрема щодо передачі з початку 2017 року головування в Співдружності Росії та проведення перепису населення раунду 2020 року.

"Україна виступає категорично проти головування в СНД РФ, яка незаконно окупувавши частину суверенної території України - Автономну Республіку Крим і м. Севастополь, здійснюючи акти збройної агресії на Сході України, грубо порушує фундаментальні норми і принципи міжнародного права, зокрема ті, що закладені в основу СНД", - йдеться в повідомленні.

Українська сторона також заявила, що Росія не може головувати в СНД, доки не буде виконано низку умов.

А саме: відновлення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями АР Крим і м. Севастополь; повного виконання Росією Мінських угод у частині виведення з окремих районів Донбасу всіх незаконних збройних формувань, що управляються, контролюються і фінансуються з Москви, а також їхньої військової техніки й озброєння; звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних українців; відновлення конституційного ладу і правопорядку на всій території Донецької та Луганської областей; відновлення контролю уряду України над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону.

"Україна також заявляє, що наміри РФ легітимізувати спроби анексії АР Крим і м. Севастополь шляхом поширення на них перепису будуть нелегітимними та нікчемними, а населення, яке проживає на цій території, залишається населенням України", - наголосили в МЗС.

Там також додали, що попри спроби виконкому СНД зірвати роботу делегації України, позицію держави було виголошено у ході розширеного засідання Ради глав держав СНД, а тексти відповідних заяв України - долучено до підсумкових рішень саміту.

"Виконавчому комітету СНД із приводу згаданого інциденту надіслано офіційну ноту, у якій заявлено рішучий протест у зв’язку з блокуванням роботи України на засіданні, а також висловлено вимогу щодо надання невідкладних офіційних роз’яснень та вжиття вичерпних заходів із метою унеможливлення подібних провокацій у майбутньому", - резюмували у відомстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна виступає проти головування Росії в Співдружності незалежних держав у 2017 році.