ua en ru

Між Суданом і Південним Суданом створять демілітаризовану зону

Президенти Судану і Південного Судану 5 січня 2013 р. домовилися про створення демілітаризованої буферної зони між двома країнами в районі спірної ділянки кордону, щоб забезпечити експорт нафти, передає Reuters. Час реалізації даної угоди не уточнюється. За словами посередника, представника Африканського союзу Табо Мбекі, глави двох країн Омар Башир і Сальва Кіір домовилися, що дії в цьому напрямку повинні бути зроблені негайно і без всяких умов.

Нагадаємо, у вересні 2012 р. влада Судану і Південного Судану вже досягали домовленості про створення демілітаризованої прикордонної зони, що дозволило б відновити поставки нафти з Південного Судану через територію сусіда. Рішення стало результатом чотирьох днів переговорів в ефіопській столиці Аддіс-Абебі, але воно так і не було виконано. Крім того, ряд питань тоді вирішити не вдалося, зокрема питання про приналежність спірного регіону Абьєй.

Відсутність договору про кордон між країнами привело в квітні 2012 р. до збройного протистояння. Раніше Організація Об'єднаних Націй пригрозила Судану і Південному Судану введенням санкцій, у разі якщо вони не врегулюють територіальний спір.

Читайте також: Південний Судан відновлює видобуток нафти