ua en ru

Медведчук вважає логічним висновок Венеціанської комісії щодо закону про люстрацію

Висновок Венеціанської комісії по українському закону про люстрацію про те, що закон необхідно радикально переглянути, багато в чому збігається з оцінкою, даною закону "Про очищення влади" експертами громадського руху "Український вибір". Про це в свою блозі на сайті "Українського вибору" написав лідер руху Віктор Медведчук.

На думку політика, цей правовий акт не відповідає Конституції України, його положення є дискримінаційними стосовно деяких категорій громадян і можуть використовуватися для зведення рахунків і боротьби з політичними опонентами.

"Члени Венеціанської комісії піддали нещадній критиці прописану в законі "люстрацію списком". Ще одна непорушна вимога Венеціанської комісії: єдиним органом, який має право звільняти суддів, повинна бути Вища рада юстиції", - зазначив Медведчук.

Лідер "Українського вибору" також зазначив, що у Венеціанській комісії негативно поставляться і до положення закону про люстрацію тих, хто колись мав відношення до Компартії.

Медведчук підкреслив, що на думку Венеціанської комісії проводити "очищення влади" має не Міністерство юстиції, а спеціально створений незалежний орган. "Глава Мін'юсту постарався побачити у розгромній критиці конструктив, заявивши: "Венеціанська комісія кардинально змінила своє попереднє ув'язнення за законом про люстрацію після дводенних консультацій з нашою делегацією. Люстрації в Україні бути!", - зазначив політик.

Така заява міністра, на думку лідера "Українського вибору", є або свідченням нерозуміння висновків поважного міжнародного органу або спробою обдурити українську громадськість