ua en ru

Медведчук закликав Київ переглянути зовнішньополітичні орієнтири України

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук закликав Київ передивитись зовнішньополітичні орієнтири України і адаптувати їх до нових світових реалій. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Українського вибору".

"Проблеми об'єднаної Європи, викликані економічною кризою в Греції, "війною санкцій", збройним конфліктом на Сході України і дезінтеграційними устремліннями Великобританії, померкли на тлі нової загрози єдності Європейського союзу. Хвиля мігрантів охопила країни ЄС і стала для європейців черговим випробуванням на міцність, випробуванням, з яким вони, судячи з усього, не здатні впоратися", - заявив він.

На думку політика, інституції Євросоюзу виявилися безпорадними перед сотнями тисяч нелегалів, які ринули на територію країн ЄС для отримання притулку.

"Уклад життя європейців, який здавався непорушним, на очах ламається і руйнується під натиском масового напливу переселенців. Міграційна криза загострила старі суперечності, що існують між країнами об'єднаної Європи, і породила нові проблеми", - зазначив Медведчук.

Він підкреслив, що сьогодні під питанням опинилося майбутнє "не тільки Шенгену і європейського духу, але і об'єднаної Європи".

"І це серйозний привід для українських євроінтеграторів задуматися про правильність геополітичного вибору, зробленого в 2014 році представниками влади, а не народу. Офіційному Києву, що обрав єврооптимізм в якості своєї основної ідеології, давно пора переглянути зовнішньополітичні орієнтири України і "адаптувати" до нових світових реалій... Сьогодні для європейських країн (особливо країн Центральної та Східної Європи) на перший план виходять зовсім інші завдання, ніж збереження цілісності та непорушності об'єднання. Головне для них - зберегти політичну стабільність і національну ідентичність. Але для Києва, який за півтора року ні на йоту не наблизився до отримання вигод та переваг від членства в ЄС, ні в питаннях лібералізації візового режиму, ні в питаннях просування на європейські ринки українських товаровиробників, ні в питаннях впровадження "європейських стандартів життя", прихильність євроінтеграційних ідей залишається пріоритетом зовнішньої та внутрішньої політики. І українських політиків, і чиновників анітрохи не бентежить той факт, що в українського народу зовсім інші пріоритети", - резюмував політик.