ua en ru

Медведчук: Настав час відмовитися від ультиматумів у переговорах по Донбасу

У переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі зараз необхідно перейти від ультиматумів до конструктивного діалогу. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Ефективність "Мінська-2" і можливість повного виконання "Комплексу заходів по виконанню Мінських угод" підтверджуються досягнутим з 1 вересня припиненням вогню на Донбасі. Тиша на лінії розмежування переконливо свідчить про те, що взаєморозуміння та дотримання домовленостей між сторонами конфлікту можливі. Це вселяє надію на подальшу активізацію переговорного процесу", - заявив він.

При цьому, за словами Медведчука, в Україні є політичні сили, риторика яких "до сих пір будується на жорсткій, абсолютно неаргументованій критиці Мінських угод".

"Представники "партії війни" вимагають розірвати домовленості, досягнуті в Мінську шляхом складних дипломатичних переговорів, і перейти до силового вирішення конфлікту (для цієї мети представники Києва регулярно просять Захід надати Києву летальну зброю)", - сказав політик.

Так, він дотримується думки, що складно знайти компроміс, якщо говорити мовою ультиматумів.

"На жаль, протягом тривалого часу Київ демонстративно заявляв про те, що не сяде за стіл переговорів з представниками Донбасу. Така позиція деструктивна за своєю суттю. Більш того, подібні заяви суперечать пунктам 4, 11, 12 "Комплексу заходів по виконанню Мінських угод", які передбачають, що з представниками "окремих районів Донецької та Луганської областей" повинні обговорюватися модальності проведення місцевих виборів в регіоні і конституційна реформа в Україні", - зазначив він.

Медведчук вважає, що для врегулювання конфлікту на Донбасі, необхідно як можна скоріше розпочати діалог між Києвом і Донбасом для узгодження всіх питань і виконання зобов'язань.

"Настав час від ультиматумів і шантажу переходити до конструктивного діалогу. Хочеться вірити, що ініціатива проведення прямих переговорів між Києвом і Донбасом знайде підтримку на всіх рівнях - як у лідерів держав, так і представників міжнародних інституцій", - резюмував політик.