ua en ru

Mazda домовилася про будівництво автозаводу в РФ потужністю до 50 тис. авто на рік

Японський автовиробник Mazda побудує в Приморському краї перший завод у Росії, інвестувавши 80 млн дол. Як повідомив директор департаменту особливих економічних зон Мінекономрозвитку Дмитро Левченко, відомство підписало угоду про промсборке автомобілів з компанією Mazda, пише РБК daily.

За словами Левченкова, угоду було підписано 21 червня поточного року за старими правилами режиму. «Проект буде здійснюватися на Далекому Сході і в Приморському краї», - повідомив він.

Mazda планує інвестувати в цей проект 80 млн дол. і довести локалізацію по компонентах до 30%. Потужність підприємства запланована в обсязі від 25 тис. до 50 тис. автомобілів на рік. За словами чиновника, на підприємстві будуть випускати Mazda6 і ще одну нову модель.

«Я дуже сподіваюся, що наш бізнес-проект тут буде реалізований, оскільки з вашими темпами розвитку російський ринок для Mazda знову виходить на один з найбільш значущих рівнів. Нагадаю, кілька років тому Росія з великим відривом лідирувала серед європейських ринків збуту Mazda, а в минулому році була третьою після Німеччини і Великобританії. Думаю, в найближчі три роки Росія здатна повернути лідерство з продажу машин нашої марки в Європі», - завив раніше в інтерв'ю РБК daily глава європейського підрозділу Mazda Motor Джеффрі Гайтона.

На початку червня поточного року Мінпромторг, Мінекономрозвитку і автовиробники підписали чотири додаткові угоди в рамках нового режиму промсборки. Альянс Ford-Sollers планує інвестувати в своє виробництво до 1,2 млрд дол при планованому обсязі виробництва 300 тис. автомобілів в рік, Volkswagen - 900 млн дол (300-310 тис. автомобілів), GM - 1 млрд дол (300 тис. автомобілів), консорціум АвтоВАЗ-Renault-Nissan-ІжАвто-КаМАЗ-Daimler - 2 млрд дол (понад 1 млн автомобілів).