ua en ru

Mazda Motor Corp. має намір подвоїти до 2016 р. обсяг виробництва автомобілів - до 2 млн машин на рік

Японська Mazda Motor Corp. має намір майже подвоїти щорічний обсяг виробництва автомобілів, довівши його до 2 млн машин протягом наступних п'яти років. Основний приріст виробничих потужностей очікується за рахунок зростання попиту з боку ринків країн, що розвиваються, таких як Бразилія і Індія.

Про це повідомив сьогодні головний виконавчий директор автоконцерну Такаші Яманучи на прес-конференції в Токіо. За словами глави Mazda, компанія має намір продавати по 300 тис. автомобілів на ринках, що розвиваються Бразилії, Індії та Росії. "Ми хочемо стати автовиробником з щорічним обсягом продажів на рівні 2 млн", - зазначив Т.Яманучи, передає Reuters.

П'ятий за розміром автовиробник Японії повідомив, що, згідно з власним планом, має намір збільшити обсяг світових продажів до 1,7 млн автомобілів за фінансовий рік, що завершується в березні 2016 р. Цей показник на 43% перевищить торішній показник, зафіксований на позначці 1,19 млн штук. При цьому, згідно з прогнозом компанії на поточний фінансовий рік, обсяг продажів Mazda повинен скласти 1,32 млн примірників за підсумками року.

За словами аналітиків, виходячи із сьогоднішніх коментарів глави автоконцерну, можна припустити, що Mazda має намір вийти в недалекому майбутньому на ринки Бразилії та Індії, де в даний час компанія не реалізує продукцію.
Нагадаємо, 18 листопада ц.р. Mazda підтвердила, що американський автовиробник Ford скорочує свою частку в капіталі компанії з 11% до 3,5% через продаж акцій корпорації компаніям, з якими японський автоконцерн веде бізнес. Тоді в Mazda відмовилися уточнити, про які саме компанії йде мова і хто купує цінні папери Mazda в американського автовиробника. У той же час представники Mazda відзначили, що продовжать співробітництво з Ford в сегменті виробництва і збуту автомашин.

У зв'язку з цим Т.Яманучи сьогодні зазначив, що, незважаючи на скорочення частки Ford в капіталі Mazda, компанії мають намір, як і раніше продовжувати багаторічну співпрацю. При цьому в Mazda відзначили, що компанія не буде вибудовувати стратегічних взаємин ні з якою іншою компанією крім Ford.

Нагадаємо, Ford став найбільшим акціонером Mazda в 1979 р., коли японська компанія була на межі банкрутства. У 1996 р. Ford підвищив свою частку в капіталі Mazda до 33,4%, проте в 2008 р. скоротив її до 13%. До листопада 2010 р. частка Ford в капіталі Mazda становила 11%.

Компанія Mazda Motor була заснована в 1920 р. В даний час у компанії працюють близько 22 тис. чоловік. Компанія виробляє пасажирські і комерційні автомобілі і володіє виробництвами в Японії, а також заводами в США, Китаї, Тайвані, Таїланді, ПАР, Еквадорі, Колумбії і Зімбабве. Чисті збитки Mazda Motor в I кварталі 2010-2011 фінансового року (квітень-червень) скоротилися в порівнянні з тим же періодом минулого року приблизно в 10 разів - до 2,1 млрд ієн (близько 24 млн дол.) У I кварталі 2009-2010 фінансового року чисті збитки Mazda становили 21,5 млрд ієн.