ua en ru

Лисенко розповів про чотири джерела набору контрактників до ЗСУ

Лисенко розповів про чотири джерела набору контрактників до ЗСУ Фото: Андрій Лисенко

Лисенко повідомив, що сьомої хвилі мобілізації може й не бути

Речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко розповів про чотири джерела набору контрактників до лав Збройних сил України. Про це він розповів в ефірі "Радіо Свобода".

"На контракт у нас є чотири джерела. Перше - люди, які були мобілізовані і вони продовжуть службу - продовжують контракт. Друге джерело - це строкова служба, тобто людина, яка 6 місяців вже прослужила має право підписати контракт і за це отримувати 7 тисяч гривень на місяць. Третє - це люди, які знаходяться зараз в запасі, люди які вже служили... І четверте джерело, воно з'явилося зовсім нещодавно, президент підписав указ, є рішення про те, що ми можемо набирати на контракт до Збройних сил України військовослужбовців, які не є громадянами України", - розповів Лисенко.


Крім того, Лисенко наголосив, що мобілізація - це примусовий процес, коли людина, яка не бажає проходити службу призивається до лав Збройних сил або інших військформувань, і вона має виконувати накази командирів, в тому числі бойові. Тому і Міноборони, і інші силові структури роблять ставку саме на контрактний, тобто на добровільний набір людей.

"Перші хвилі мобілізації показали, що просто виконання плану набору це не є вирішенням проблеми з комплектуванням військових підрозділів, тому що багато вад було навіть із здоров'ям тих, хто призивався або йшов контрактником", - додав він.

Крім того, Лисенко повідомив, що сьомої хвилі мобілізації може не бути.

"Зараз відбувається процес набору на контракт. У зв'язку з тим, що контрактникам значно підвищили грошове утримання, а на сьогодні це рядовий першого року служби отримує 7 тис. гривень на місяць, військова служба стала серйозним конкурентом на ринку праці України. І це на тлі того, що економічне зростання у нас дуже повільне в Україні...Взагалі сьомої хвилі мобілізації може не бути. Саме контрактники зможуть скласти основу Збройних сил, кістяк збройних формувань", - додав він.

Крім того, він наголосив, що в середньому 10% людей, які вже служили, підписують контракт і залишаються на військовій службі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі за минулу добу, 14 червня 2016 року, в результаті бойових дій загинули 2 українських військовослужбовців, ще 7 отримали поранення.