ua en ru

Львівський суд арештував українські активи компанії IDS Borjomi, нібито пов'язані з Березовським

Сихівський районний суд Львова заарештував всі українські активи компанії IDS Borjomi, пов'язані з російським олігархом Борисом Березовським. Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", у постанові від 6 листопада N1319/10653, копія якого є у розпорядженні видання, пропонується накласти арешт і заборонити продаж активів і нерухомості, "які фактично належать обвинуваченому Борису Березовському і перебувають на території України".

На початку жовтня в рамках кримінальної справи, порушеної відносно бізнесмена, Басманний суд Москви наклав арешт на Липецький і Костромський заводи IDS Borjomi.

Рішення українського суду було прийнято за поданням старшого слідчого органів внутрішніх справ слідчого управління Державної податкової служби Львівської області. У документі йдеться про кілька фондів, через які Березовський "у період 2002-2005 рр. передав через чотири офшорні компанії і один трастовий фонд суму в розмірі 320 млн дол., які згодом були вкладені в IDS Borjomi Beverages Co. N.V. і інвестовані в активи по розливу мінеральних вод на території України".

В Україні знаходиться чотири з восьми заводів групи - Моршинський, Миргородський і Трускавецький завод мінеральних вод і компанія "Нова.Ком". Постанова також містить повний опис нерухомого майна IDS Borjomi, у тому числі котельні, свердловини і купажне обладнання. Учасники ринку оцінюють оборот IDS 200-250 млн дол. Компанія належить фонду VDP (87,34% акцій); його активи перебувають під управлінням Salford, а також ряду топ-менеджерів.

Вчора були арештовані рахунки Миргородського заводу мінеральних вод. Робота підприємства буде зупинена найближчим часом - як тільки закінчаться запаси сировини, розповів виданню генеральний директор IDS Group Ukraine Марко Ткачук. "Судячи з рішення суду, в найближчі дні будуть також заарештовані рахунки Моршинського заводу, який поки що працює в поточному режимі",- додав він. За оцінками гендиректора роздрібної мережі Novus Ігоря Ланди, у випадку зупинки підприємств запасів дистриб'ютора вистачить на 7-10 днів, після чого продукція компанії може зникнути з прилавків магазинів.

Член ради директорів IDS Group Ukraine Микола Кміть розповів, що рішення суду - не перша дія української влади, спрямована проти компанії. За його словами, минулого тижня МВС порушило кримінальні справи проти гендиректорів Моршинського і Миргородського заводів - Валерія Жовніра і Валерія Сенько. "Сьогодні міліція проводила обшуки в квартирах гендиректора і головного бухгалтера Миргородського заводу - їх звинувачують у тому, що вони неправильно формували цінову політику компанії, і погрожують кримінальною відповідальністю",- говорить Кміть.

Він також заявив, що "Борис Березовський ніколи не володів акціями IDS, а всього лише був партнером покійного засновника компанії Borjomi Бадрі Патаркацишвілі з низки угод, дійсно інвестував кошти в Borjomi, але ніколи не володів часткою в капіталі". У Salford від офіційних коментарів відмовилися. Джерело видання у фонді підтвердило, що "Борис Березовський не володів акціями IDS Borjomi і відмовився від своїх претензій на цей актив після програшу у Високому суді Лондона Роману Абрамовичу, відкликавши всі позови, у тому числі до Salford і спадкоємцям Бадрі Патаркацишвілі".

І у Salford, і в IDS Borjomi вважають, що дії російських і українських правоохоронних органів пов'язані з поточним продажем IDS Borjomi. Наприкінці жовтня Salford завершив тендер із продажу 100% акцій IDS Borjomi, на які претендували мінімум шість російських і міжнародних інвестиційних фондів: Standard, TPG Capital, Klever Asset Management, АФК "Система", фонд, близький до "Альфа Груп", а також один з фондів, близьких до президента Міжнародної шахової федерації Кирсана Ілюмжинова. За інформацією, отриманою від претендентів, сума угоди з придбання 100% IDS Borjomi може скласти 350-400 млн дол. "Портфельний інвестор, швидше за все, перепродасть акції стратегічному - наприклад, Nestle, Coca-Cola або PepsiCo, які претендували на IDS кілька років тому",- відзначає один з учасників ринку.