ua en ru

Луценко заявив про махінації при будівництві ядерної установки в Харкові

Луценко заявив про махінації при будівництві ядерної установки в Харкові Фото: Юрій Луценко (прес-служба Юрія Луценка)

Луценко назвав суму розтрати при будівництві ядерної установки

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про махінації при будівництві ядерної установки "Прискорювач нейтронів" в Харкові. Про це генпрокурор повідомив на брифінгу в Харкові, передає місцеве видання Mediaport.

"Зараз слідство вважає, що близько 10 млн доларів були виведені через фіктивні компанії", - заявив Луценко.

За його словами, щойно завершаться судові процеси, які повинні встановити юридично факт фіктивності певних компаній, зможуть бути пред'явлені підозри тим особам, які підписували відповідні бухгалтерські документи, а також спонукали бухгалтерів до певних дій.

Генпрокурор уточнив, що мова йде про посадових осіб Харківського фізико-технічного інституту. Він додав, що близько п'яти фірм-підрядників проходять по справі як "потенційно фіктивні структури".

Так, у справі фігурують співробітники Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" і декількох приватних підприємств. Слідство вважає, що вони в період 2012-2017 років, зловживаючи службовим становищем та використовуючи підроблені документи, вчинили розтрату коштів, виділених урядом США на будівництво ядерної установки "Джерело нейтронів".

Зазначається, що в діях зловмисників помічені ознаки кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Проект будівництва ядерної установки, засноване на підкритичній збірці, керованій лінійним прискорювачем електронів, почали обговорювати в 2011 році. Рішення спорудити центр спільно з американськими фахівцями прийняли в обмін на відмову України від високозбагаченого урану. Добудували установку в 2014 році.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву Луценка, що існують обставини, які заважають екстрадицію до Грузії колишнього голови Одеської обласної держадміністрації, екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі.