ua en ru

Лукашенко: Влада Білорусії найближчим часом прийме остаточне рішення щодо виходу на єдиний курс рубля

Влада Білорусії найближчим часом повинна прийняти остаточне рішення щодо виходу на єдиний обмінний курс білоруського рубля. Про це повідомив Президент Білорусії Олександр Лукашенко на зустрічі з головою ВАТ "АСБ "Білорусьбанк" Надією Єрмаковою. Зазначимо, сьогодні стало відомо, що Лукашенко підписав указ про призначення Єрмакової головою правління Національного банку Білорусії, повідомляє РБК.
"Думаю, що найближчим часом нам доведеться остаточно прийняти рішення, тому що інформації сьогодні достатньо для того, щоб прямо сказати, що ми будемо робити, яке рішення будемо приймати", - зазначив Президент. При цьому він попросив Єрмакову висловити свою точку зору "про перспективи не просто стабілізації валютного ринку, але виходу на єдиний обмінний курс білоруського рубля в країні".
Ще одним важливим питанням Лукашенко вважає забезпечення валютою населення. "Ми домовлялися про те, що "Ощадний банк", зараз вже й інші цю функцію на себе беруть, забезпечить продаж валюти населенню під необхідні потреби: хвороба, навчання", - сказав Президент. При цьому він підкреслив, що продаж інвалюти населенню є "державною послугою", яка повинна надаватися в інтересах держави. "І те - навчання з якою метою, в інтересах держави або для поповнення "п'ятої колони", як у нас деякі вчаться за кордоном. Це державна послуга, і вона повинна надаватися в інтересах держави", - сказав Президент.
На думку Єрмакової, в цілому ситуація в банківській системі і на фінансовому ринку в країні стабілізується. "Населення заспокоїлося і з 10 червня йде приплив вкладів у банківську систему", - сказала вона. При цьому вона додала, що курси іноземних валют, встановлені Нацбанком, відображають реальний рівень і не стримуються адміністративними методами.
У Білорусії з березня триває валютно-фінансова криза. Вона, зокрема, виразилася відсутністю готівкової іноземної валюти в пунктах обміну, появою множинності курсів.
Білорусія протягом трьох років чекає кредитну підтримку з Антикризового фонду Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) в розмірі 3 млрд дол. У червні в країну надійшов перший транш кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС у розмірі 800 млн дол. Наприкінці травня ц.р. уряд і Нацбанк направили до Міжнародного валютного фонду (МВФ) звернення про надання республіці стабілізаційного кредиту. При цьому білоруська сторона розраховує залучити 3,5-8 млрд дол. в рамках нової програми з МВФ.