ua en ru

Lucky Labs може мати відношення до хакерської атаки, - експерт

Lucky Labs може мати відношення до хакерської атаки, - експерт Фото: на Україну обрушилася масштабна хакерська атака (Pixabey)

Бортник прокоментував заяву Турчинова щодо хакерської атаки

До хакерської атаки може мати відношення компанія Lucky Labs. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політичний експерт, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

"Вчора Турчинов, пояснюючи, як поширювалася хакерська атака, акцентував на тому, що "був задіяний хостинг-майданчик одного з інтернет-провайдерів, до якого вже були питання у СБУ щодо співпраці з російськими спецслужбами". А сьогодні в СБУ повідомили, що "припинили використання російськими спецслужбами українського хостингу для кібератак на об'єкти критичної інфраструктури України та інших держав", - пише експерт.

Він вважає, що в СБУ навряд чи мали на увазі російські компанії, так як їхні сервіси давно є публічними міжнародними компаніями з офісами по всьому світу.

"Такий крок з їхнього боку обіцяв би їм багатомільярдні збитки і непоправну шкоду репутації. Організація кібератаки ними через місяць після введення санкцій – крок занадто сокирний і дурний. Та й навряд чи можливий після численних "маски-шоу". Хоча реальні організатори цілком можливо хотіли б, щоб ми з вами подумали саме на них", - пише Бортник.

З великих постачальників експерт згадує про Wnet, у якого був обшук на початку червня 2017. "Їх звинувачували у зв'язках з російськими спецслужбами і Кримом. Так, але провайдер - це лише майданчик, залізо для проведення атаки. Звідки у провайдера фахівці, які можуть настільки грамотно і масштабно заразити всю країну? Плюс слід на стороні провайдера рано чи пізно виявиться – невже вони так сильно образилися на обшук місячної давності, що знайшли супер-хакерів і поставили на кон свій бізнес, що стабільно працює з 1999 року? Швидше їх потужності могли просто використовувати, а потім перекласти на них стрілки", - написав Бортник

При цьому він зазначає, що у компанії Lucky Labs конфлікти з силовиками почалися ще в 2015 році.

"Звинувачення у виведенні з ладу сайту СБУ, неодноразові обшуки, звинувачення в підтримці сепаратистів і організації онлайн-казино, внесення власників Сергія Токарєва та Рустама Гільфанова в санкційні списки ще восени 2016 року... Останнім часом про Lucky Labs нічого не чути – вони ніби залягли на дно. При цьому в компанії продовжує працювати великий штат висококваліфікованих програмістів, є своя велика рекламна мережа Adwise Agency, яка забезпечує трафік багатьом великим гравцям українського онлайн-ринку. Йдеться про мільярди переглядів на місяць, тобто у компанії є можливість оперувати даними багатьох мільйонів акаунтів. Іншими словами, у компанії, з точки зору силовиків, є всі ресурси для розгортання масштабної кібератаки, є звинувачення у виведенні з ладу сайтів держструктур, є російські корені і є мотив...", - вважає Бортник, припустивши, що саме про Lucky Labs міг говорити Турчинов у своїй заяві.

altВідзначимо, через декілька днів після розміщення цієї публікації у відповідному пості Руслана Бортника відбулися деякі зміни. Зокрема, з опублікованого експертом матеріалу зникла як згадка Сергія Токарєва та Рустама Гільфанова, так і той факт, що вони були внесені в санкційний список в 2016 році.
При цьому варто підкреслити, що, згідно з указом президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16.09.2016 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" № 467/2016 від 17.10.2016, Сергій Токарєв (№323) та Рустам Гільфанов (№322) дійсно були внесені в перелік фізичних осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції), оскільки "дії цих осіб створюють реальні загрози національним інтересам і порушують інтереси суспільства і держави".

Фото: скріншот змін у пості від 07.07.2017

alt