ua en ru

Лівійські школи відновлюють свою роботу після громадянської війни

Лівійські школи відновлюють свою роботу після громадянської війни, що тривала 8 місяців, передає Reuters. За парти повернуться 1,2 млн лівійських дітей.
У новому навчальному році майже повністю зміниться навчальна програма. Зокрема, з неї було вилучено вивчення "Зеленої книги" - праці, написаної скинутим лідером країни Муаммаром Кадаффі. Вивчення "Зеленої книги" було обов'язковим для всіх шкіл, а цитати з праць Каддафі і його ідеї були присутні в підручниках з усіх предметів, включаючи арабську і математику.
Крім того, до учнів більше не застосовуватимуть тілесні покарання.
За словами міністра освіти Лівії Сулімана аль-Салі, головна проблема, перед якою стоять вчителі, - практично повна відсутність альтернативних, неідеологізованих підручників, а також велика кількість вільного часу, що залишився після скасування таких предметів, як "політична грамотність".
Міністр заявив, що підручники, видані при режимі Кадаффі, будуть знищені, а взамін будуть видані нові. Їх варіанти зараз обговорює Міністерство освіти країни, яка також збирається провести великомасштабну конференцію з даного питання.
Як повідомлялося раніше, громадянська війна в Лівії спалахнула на тлі подій "арабської весни" в березні 2011 р. Пізніше в рамках резолюції Організації об'єднаних націй (ООН) до повстанців приєдналася авіація НАТО. В кінці серпня 2011 р. бунтівникам вдалося відбити у військ Каддафі столицю Лівії м. Тріполі, а в жовтні 2011 р. був зайнятий останній оплот старого режиму м. Сирт. 20 жовтня 2011 р. в Сірті був узятий в полон, а після і вбитий сам Каддафі.