ua en ru

Лівійські урядові сили відвоювали м.Рас-Лануф

Сили лівійського лідера Муаммара Каддафі відновили контроль у захопленому повстанцями Рас-Лануфі. "Уряд взяв ситуацію під контроль" - повідомив заступник міністра закордонних справ Лівії Халед Каїм, передає РБК з посиланням на Reuters. За словами Х.Каїма, уряд Лівії також схвалює пропозицію Президента Венесуели Уго Чавеса про створення міжнародної комісії для врегулювання ситуації в країні. Нагадаємо, напередодні Венесуела запропонувала створити "блок дружніх країн" для допомоги у вирішенні конфлікту в Лівії. За словами глави Міністерства закордонних справ Венесуели Ніколаса Мадуро, для зупинки хвилі насильства, що захлеснула північноафриканську країну, необхідно використовувати "дипломатію, а не військові загрози". До цього У.Чавес заявив, що не приєднається до міжнародного тиску, який чиниться на М.Каддафі, і заявив, що США готують військове вторгнення до Лівії.
Напередодні агентство з посиланням на представників лівійської опозиції повідомило, що повстанці захопили Рас-Лануф - важливий нафтоекспортних порт країни. Повідомлялося також, що збройні підрозділи супротивників М.Каддафі, які вийшли вранці 4 березня 2011 р. на захід у бік Тріполі, після запеклого бою захопили аеропорт Рас-Лануфа. В результаті боїв загинули, щонайменше, чотири людини.
З середини лютого в Лівії проходять акції протесту та збройні сутички з вимогою відставки М.Каддафі, правлячого Лівією вже більше 40 років. Лівійська опозиція в даний час контролює цілий ряд міст на сході країни, включаючи друге за чисельністю населення місто Лівії - Бенгазі, де колишній міністр юстиції Лівійської Джамахирії Мустафа Абдель Галіль сформував новий тимчасовий уряд. За даними міжнародних організацій, у зіткненнях загинули до 6 тис. чоловік.