ua en ru

Лівія і Франція домовилися про зміцнення військового співробітництва

Лівія і Франція домовилися про зміцнення співпраці в галузі морської безпеки та охорони лівійських кордонів. Міністри оборони Лівії і Франції Усама аль-Джувалі і Жерар Лонге підписали в Тріполі меморандум про наміри підвищити рівень оборонного співробітництва між країнами, передає Reuters.

"Стратегічне положення Лівії на африканському узбережжі Середземного моря обумовлює особливі ризики цієї території. Ми вирішили створити франко-лівійську робочу комісію, яка займеться цими питаннями", - сказав Лонге на прес-конференції в столиці Лівії.

За словами лівійського міністра оборони, Франція надасть Лівії технічну допомогу в налагодженні ефективного прикордонного контролю.

Європейські держави побоюються, що перехідна влада Лівії не зуміє забезпечити контроль над береговою лінією, що призведе до напливу до Європи північноафриканських біженців, контрабанди зброї та проникнення бойовиків "Аль-Кайєди" на території європейських країн.

Раніше африканські сусіди Лівії попереджали, що нестабільна обстановка в країні після падіння режиму Муаммара Каддафі дозволяє бойовикам північноафриканської осередку "Аль-Кайєди" прибирати до рук озброєння з колишніх арсеналів Каддафі.

Нагадаємо, громадянська війна в Лівії спалахнула на тлі подій "арабської весни" в березні 2011 р. Пізніше в рамках резолюції Організації Об'єднаних Націй (ООН) до повстанців приєдналася авіація НАТО. Наприкінці серпня 2011 р. повстанцям вдалося відбити в військ Каддафі столицю Лівії м.Тріполі, а в жовтні 2011 р. був зайнятий останній оплот старого режиму - місто Сірт. 20 жовтня 2011 р. в Сірті був узятий в полон, а після і убитий Каддафі.