ua en ru

Ліванські активісти завтра мають намір відправити корабель з допомогою для блокованої Ізраїлем Гази

Ліванські активісти мають намір відправити корабель з допомогою для блокованого Ізраїлем Сектора Газа 20 серпня 2010 р., незважаючи на попередження про те, що це судно буде затримане на шляху до берегів регіону, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Корабель з гуманітарною допомогою не може відправитися до Ізраїлю безпосередньо з ліванського порту, так як Бейрут і Тель-Авів юридично до цих пір знаходяться у стані війни. Тому судно, яке називається Mariam, вирішено відправити по транзитному шляху, через порт на Кіпрі. Однак кіпрські власті вже заявили, що не допустять цього, і якщо цей корабель прибуде в порт цього острова, то він буде затриманий, а всі особи, які знаходяться на його борту - депортовані в країну, громадянами якої вони є.
Проте організатор місії Самар Аль-Хадж сказав, що судно відправитися незважаючи на ці застереження. За його словами, воно привезе в Сектор Газа ліки для хворих на рак, книги та іграшки. На його борту будуть 75 активісток-жінок, які виступають проти блокади Ізраїлем Сектора Газа.
Відправлення судів з допомогою Газі привертає до себе увагу громадськості після інциденту 31 травня 2010 р. Тоді шість суден, які везли допомогу в регіон, були захоплені військово-морськими силами Ізраїлю. При цьому було вбито дев'ять активістів, які знаходилися на борту одного з кораблів і були громадянами Туреччини і США. Кілька ізраїльських морських піхотинців отримали поранення під час штурму кораблів.
Ця подія викликала негативну реакцію міжнародного співтовариства. ООН зажадала від Тель-Авіва зняти блокаду з Сектора Газа.