ua en ru

Литвин вважає за необхідне звернутися в КСУ за роз'ясненнями щодо можливості створення фракції комуністів у ВР VII скликання

Голова Верховної Ради України 6-го скликання Володимир Литвин вважає за необхідне звернутися до Констіуціонний суду України з проханням роз'яснити, чи може представництво Комуністичної партії України, обране в парламент, створити в Верховній Раді свою фракцію. Про це Литвин заявив у ході сьогоднішнього засідання робочої групи, що займається підготовкою роботи парламенту наступного скликання, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, у відповідь на репліку народного депутата 6-го скликання, одного з лідерів парламентської опозиції Миколи Мартиненка про те, що фракція повинна формуватися зі "списочників" і "мажоритарників", але при цьому в парламент не пройшов жоден комуніст по мажоритарному округу, Литвин сказав: "Якщо у когось із присутніх ще є питання, треба звернутися до Конституційного суду".

"Давайте зійдемося на тому, що кількість людей, обраних за партійними списками - 32 і плюс один депутат заявляє, що він увійде до фракції - це 33. Так що, сказати, що ви не маєте права на існування?", - зазначив Литвин.

У свою чергу народний депутат України 6-го скликання, перший заступник голови комітету з питань регламенту, депутатської етики Сергій Сас зазначив: "Це те, що я говорю, тому що треба приймати рішення не з голосу. Ця пропозиція була внесена на засіданні ВР при прийнятті змін до регламенту народним депутатом Мартинюком "з голосу". Вона (пропозиція) була проголосована і зафіксована в регламенті ...тому формально, юридично дійсно не може сьогодні Комуністична партія сформувати фракцію. А якщо кожен це буде трактувати як хоче, то це вже буде не закон, а політична воля".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що група з підготовки першої сесії Верховної Ради України VII скликання визначила 5 з 6 членів тимчасової президії першої сесії. Партія регіонів делегувала до тимчасової президії Олександра Єфремова, партія "Удар" Віталія Кличка - Віталія Ковальчука, Комуністична партія - Петра Симоненка, "Свобода" - Руслана Кошулинського. Крім цього, згідно з регламентом, до складу тимчасової президії входить також керівник підготовчої групи Володимир Литвин.

Читайте також: ЦВК завершила реєстрацію депутатів Верховної ради VII скликання