ua en ru

Ліцензування імпорту ліків не призведе до дефіциту в аптеках, - Грищенко

Введення з 1 березня ліцензування імпортних ліків буде відбуватися поступово і не призведе до негативних наслідків для громадян. Про це під час брифінгу в Кабінеті міністрів заявив віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко.

"Ця норма вже майже 12 років працює в Європейському Союзі. В Україні вона набуває чинності з 1 березня", - підкреслив Грищенко.

Віце-прем'єр заспокоїв громадян, що об'єктивних причин, по яких в українських аптеках виникне дефіцит імпортних ліків, немає.

"Введення з 1 березня норми закону про ліцензування імпорту буде відбуватися поступово і цей механізм, який є простим і прозорим для імпортерів ліків, не повинен призвести до негативних наслідків для звичайних громадян. Уряд України тримає ситуацію з наявністю лікарських засобів в аптеках на постійному контролі. Це принципова позиція уряду і прем'єр-міністра України Миколи Азарова", - підкреслив Грищенко.

Крім того, віце-прем'єр поінформував, що ліцензування імпорту лікарських препаратів є світової нормою, яка гарантує якість, безпеку, ефективність та відповідність вимогам реєстраційного досьє кожної серії лікарського засобу.

"Зараз ситуація в Україні складається таким чином, що ввезення ліків відбувається через ланцюжок посередників - дистриб'юторів. Відповідно, ціна ліків, які отримує пацієнт, може зростати в кілька разів. При цьому якість не гарантується ні одним суб'єктом господарювання в цьому ланцюжку. Дистриб'ютори лікарських препаратів в Україні несуть відповідальність лише за їх зберігання і розповсюдження", - зазначив він.

"Тому виникає питання: чому українські пацієнти повинні платити своїм здоров'ям за неякісні лікарські препарати і віддавати за ці ліки іноді в 10 разів більше коштів, ніж вони фактично стоять в країні виробника? Ліцензування імпорту - це паспортизація постачальника, визначення особи, яка буде відповідати за долю" лікарського препарату на українському фармринку", - сказав віце-прем'єр.

На думку Костянтина Грищенка, завдяки впровадженню процедури ліцензування імпорту питання гарантій якості препаратів буде вирішуватися безпосередньо на території України, де знаходиться уповноважений представник імпортера.

У свою чергу голова Державної служби лікарських засобів Олексій Соловйов зробив акцент на тому, що завдяки введенню ліцензування імпорту і прямих контрактів між виробниками та імпортерами без посередників будуть створені додаткові умови для зниження цін на ліки. "Введення ліцензування з 1 березня створить додаткові передумови для зниження цін на імпортні ліки, або, як мінімум, збереження їх на колишньому рівні завдяки усунення посередників", - підкреслив Соловйов.

Глава Держлікслужби також пояснив, що процес видачі ліцензій буде максимально спрощено.
"З 1 березня ліцензія буде видаватися на підставі лише заяви суб'єкта господарювання. Ні про які додаткові контролі якості в законі про ліцензування немає мови", - сказав він.

Крім того, Олексій Соловйов, звернув увагу, що процес ліцензування є абсолютно зрозумілим для основного більшості імпортерів ліків. "В процесі обговорення імпортери заявили, що процедура ліцензування імпорту ліків для них досить зрозуміла і неприйнятна, оскільки вона вже давно працює на території Європейського Союзу, а отримання ліцензії в Держлікслужби за спрощеною процедурою - виключно на основі заяви - буде простим і прозорим заходом", - підкреслив Соловйов.

Також провідні імпортери ліків, за словами голави Держлікслужби, мають на своїх складах запаси ліків на 3-4 місяці, і країна буде забезпечена ліками іноземного виробництва. Соловйов висловив переконання, що Держлікслужба, як орган ліцензування, буде працювати 2 і 3 березня 2013 року для швидкої обробки заяв та видачі ліцензій з імпорту ліків.