ua en ru

Ліквідатори-інваліди, які працювали на ЧАЕС у 1986 р., не мають статусу та підтримки, - голова ГО "Ветерани Чорнобиля"

Ліквідатори-інваліди, які працювали на ЧАЕС у 1986 р., не мають статусу, оскільки були знищені документи. Про це напередодні на прес-конференції «Підсумки 2-го З'їзду учасників ЛНА на ЧАЕС, стан та подальші шляхи розвитку чорнобильського руху» заявив голова громадської організації «Ветерани Чорнобиля» Микола Гаган, повідомляє прес-служба громадського руху «Український вибір».

«Вони (ліквідатори-інваліди) не отримують пенсії, не отримують медичного забезпечення - медустанови для чорнобильців не фінансуються, заборгованості по виплатах пенсій не погашаються навіть після рішень судів. Ці люди покинуті і забуті, хоча завдяки їх подвигу ми можемо жити в цій країні», - сказав Гаган.

Представник «Українського вибору» Олексій Шевченко підкреслив, що за ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС заплачена величезна ціна. «Подвиг ліквідаторів настільки цинічно ігнорується урядом, що нічого подібного в цивілізованому світі немає. Вони змушені виживати в буквальному сенсі слова. Бюджет на соціальні програми складає всього 10% від усього обсягу. Сьогодні фінансування чорнобильців виконується лише на 5-6% від реальної необхідності. Рух «Український вибір» прагне надати максимальну допомогу і підтримку в питаннях правового захисту, соціального захисту чорнобильців, об'єднання чорнобильських організацій», - сказав Шевченко.

Голова Всеукраїнської організації ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» Анатолій Колядін назвав неприйнятними для правової держави дії влади, якими знищується соціальний захист учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і зачитав резолюцію з вимогами ліквідаторів до центральної влади. «Влада використовує роз'єднаність чорнобильських організацій, ігнорує проблеми інвалідів-чорнобильців. Ми прагнемо до об'єднання для досягнення спільних цілей», - резюмував Анатолій Колядін, нагадавши про активну співпрацю організації «Чорнобиль-86» з громадським рухом «Український вибір».