ua en ru

Лідери сепаратистів заявляють, що домовилися з владою РФ про постачання газу на Донбас

Влада самопроголошеної "Донецької народної республіки" (ДНР) домовляється з Росією про постачання газу цієї зими. Переговори, як стверджує "міністр держбезпеки" ДНР Леонід Баранов, пройшли в Москві.

Влада самопроголошеної "Донецької народної республіки" (ДНР) домовляється з Росією про постачання газу цієї зими. Переговори, як стверджує "міністр держбезпеки" ДНР Леонід Баранов, пройшли в Москві, передає РБК.

"Ми якраз у Москві зараз обговорювали питання про опалювальний сезон, про газ. У нас окрема гілка, нам гарантували надходження газу. Труба заходить у Луганську область і виходить у Донецькій, ми дві єдині області, в цілому не залежимо від України взагалі", - сказав він "Російській службі новин".

Говорити про ціну на газ для ДНР і ЛНР поки рано, це питання ще обговорюється, уточнив Баранов.

Поставки газу в Україну були припинені на початку літа після провалу переговорів про сплату боргу.

У середу, 3 вересня, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв оголосив про умови відновлення співпраці з Україною в газовій сфері, які не змінилися з часу припинення поставок. Першою умовою Медведєв знову назвав "погашення існуючої заборгованості, яка досягла астрономічної цифри".

Іншою умовою прем'єр назвав встановлення середньої ціни за газ протягом року 385 дол. за тисячу кубометрів. "З'явилися пропозиції про використання сезонних цін на поставки російського газу в Україну. Ми готові обговорювати шляхи відновлення нашої співпраці з Україною в газовій сфері як з державою-боржником", - сказав глава уряду РФ.

Останній раунд переговорів з газової проблеми пройшов 29 серпня 2014 р. Після переговорів, які в п'ятницю пройшли в Москві, глава Міненерго України Юрій Продан заявив, що ціна у 385 дол. за тисячу кубометрів є "дискримінаційною".

Досі питання про окремі поставки російського газу в охоплених бойовими діями Донецькій і Луганській областях не піднімалося.