ua en ru

Лідери фракцій ВР планують 6 серпня провести зустріч із Президентом щодо зміни виборчого законодавства, - нардеп

Керівники фракцій Верховної Ради планують у середу, 6 серпня, провести зустріч із Президентом України Петром Порошенком щодо зміни виборчого законодавства.

Керівники фракцій Верховної Ради планують у середу, 6 серпня, провести зустріч із Президентом України Петром Порошенком щодо зміни виборчого законодавства. Про це повідомив народний депутат з "Батьківщини" Леонід Ємець у своєму Facebook.

За словами нардепа, до 6 серпня члени відповідної робочої групи парламенту мають узгодити основні п'ять питань, які обговорювалися на засіданні 1 серпня.

Йдеться про такі питання:

1. Відкриті списки або 50/50 мажоритарка (групи, засновані на мажоритарних депутатах, проти чистого списку);

2. Скорочення термінів виборчого процесу (звучало 5 жовтня);

3. Як скоротити витрати з 1 млрд грн хоча б до 500 млн грн (істотне обрізання зарплат виборчих комісій, підвищення в 10 разів задатків кандидатів і партій);

4. Створення блоків (бар'єр для партій 5%, а для блоків 7%);

5. Скорочення виборчих процедур, кількості членів комісій і т.д.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко вважає, що найбільш оптимальним було б проведення позачергових парламентських виборів на пропорційній основі з відкритими списками.

31 липня Президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Олександр Турчинов, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і голови фракцій Ради домовилися скоротити виборчу кампанію на дострокових виборах парламенту із 60 до 45 днів.