ua en ru

Пільги на електроенергію для феросплавних підприємств ляжуть додатковим тягарем на плечі бюджетної сфери та ЖКГ, - експерт

Пільги на електроенергію для феросплавних підприємств ляжуть додатковим тягарем на плечі бюджетної сфери та ЖКГ. Про це заявив сьогодні член Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Костянтин Теличко, коментуючи вимогу Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ) перевести його з II класу споживачів електроенергії на I
клас.

«Пільги на електроенергію для окремих підприємств гірничо-металургійного комплексу призведуть до зростання енерготарифів для бюджетної сфери або ЖКГ», - сказав Теличко.

За його словами, в 2011 р. ЗЗФ був переведений на II клас споживання електроенергії на підставі діючої в Україні з 1999 р. нормативній базі. «Згідно з чинним законодавством, підприємство, яке отримує напругу до 27,5 кВ, відноситься до I класу, вище 27,5 кВ - до II класу. Також, якщо підприємство споживає понад 150 млн кВт-год на місяць, воно відноситься до I класу. На сьогоднішній день ЗЗФ не відповідає вимогам I класу споживачів», - зазначив член НКРЕ.

Представники ЗЗФ оперують тим, що сьогодні на багатьох феросплавних підприємствах світу тарифи на електроенергію нижчі, ніж в Україні. «Але, коли говорять, що тариф на електроенергію для українських підприємств вищий, аніж в інших країнах, то
необхідно також дивитися на інші складові собівартості. Наприклад, і зарплата і амортизаційні відрахування в інших країнах набагато вищі, ніж в Україні», - парирував Костянтин Теличко.

Нагадаємо, зараз представники ЗЗФ вимагають від уряду ввести для них пільгові тарифи на електроенергію. В той же час, на думку експертів, в складнощах українських виробників феросплавів винні їх непомірні апетити. Так, в 2009 р., в розпал фінансово-економічної кризи, власники українських феросплавних заводів запропонували метвиробників купувати продукцію за цінами, які перевищували світові на 500-600 дол./т.

Після безрезультатних переговорів металурги запідозрили феросплавників в монопольній змові і, щоб нейтралізувати її наслідки, наростили імпорт феросплавної продукції з-за кордону. В результаті, до 2011 р. виробництво феросплавів в Україну знизилося на 21%, раніше майже 100%-на частка трьох українських феросплавних заводів на внутрішньому ринку скоротилася в два рази.

За цей період імпорт виріс більш, ніж подвоївся. На думку фахівців, це свідчить про вигоду торгівлі з Україною для імпортерів з Македонії, Південної Кореї, Індії, Франції та ПАР, незважаючи на суттєві транспортні витрати.