ua en ru

Lenovo має намір придбати виробника смартфонів BlackBerry

Комп'ютерна корпорація Lenovo Group активно розглядає питання про покупку виробника смартфонів BlackBerry, повідомило видання The Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела.

Комп'ютерна корпорація Lenovo Group активно розглядає питання про покупку виробника смартфонів BlackBerry, повідомило видання The Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела.

За словами одного з них, компанії вже підписали договір про нерозголошення, в результаті чого китайська Lenovo змогла отримати доступ до фінансових документів канадського вендора.

Прес-секретар комп'ютерної корпорації відмовився давати коментарі, повідомляє телеканал "Росія 24". Представник BlackBerry заявив, що компанія не має наміру висвітлювати дане питання, до тих пір, поки рішення не буде прийнято остаточно.

Нагадаємо, що минулого місяця BlackBerry уклала попередню угоду про продаж компанії за 4,7 млрд дол. консорціуму інвесторів на чолі з Fairfax Financial, яка є найбільшим акціонером канадського вендора.

Серед інших можливих покупців виробника смартфонів числяться інвестиційний фонд Cerberus Capital Management LP і співзасновник BlackBerry Майк Лазарідіс. Також до активів BlackBerry придивляються Cisco, Google і SAP.

Після декількох невдалих років, протягом яких канадський вендор поступався все більшій часці ринку конкурентам, таким як Apple і Samsung Electronics, в серпні цього року керівництво BlackBerry офіційно виставило компанію на продаж.

II квартал 2013 р. вендор завершив з чистим збитком у розмірі 965 млн дол. проти 229 млн дол. роком раніше. Крім того, до кінця року йому належить списати до 1 млрд дол. (така вартість не проданих компанією смартфонів) і скоротити штат на 40%.

За фахівцями вже йде полювання. Apple розіслала працівникам BlackBerry пропозиції про роботу через соціальну мережу LinkedIn, використовувану для пошуку і встановлення ділових контактів.

Слід додати, що Lenovo в останні місяці просто таки розгорнула полювання на проблемних виробників смартфонів. Раніше повідомлялося, що Lenovo має намір придбати тайванського виробника смартфонів HTC і вже кілька місяців веде з ним переговори. Виручка HTC в III кварталі 2013 р. скоротилася на 33% щодо попереднього року і склала 47 млрд тайваньських доларів, або близько 1,6 млрд дол., при очікуваних 2,1 млрд дол. Чистий збиток HTC склав 2,97 млрд тайваньських доларів, або близько 101 млн дол.

Навколо HTC, яка втратила з 2011 р. понад 90% своєї вартості, вже не перший місяць ходять чутки про можливий продаж компанії. Деякі аналітики вважають, що вендор йде по тому ж шляху, що і колись успішні Nokia і BlackBerry. Нещодавно телефонний бізнес Nokia придбала Microsoft.

Lenovo - технологічна компанія з капіталізацією 34 млрд дол., найбільший виробник персональних комп'ютерів у світі, чия продукція представлена в більш ніж 160 країнах. Lenovo входить в список найбільших міжнародних компаній Fortune Global 500. Основні дослідницькі центри компанії розташовані в Ямато, Японія; в Пекіні, Шанхаї і Шеньжені, Китай; а також у Рейлі, Північна Кароліна. Штаб-квартира компанії розташована в США. За підсумками II кварталу 2013 р. Lenovo стала світовим лідером на ринку ПК.