ua en ru

Лайнер Costa Concordia підняли з дна моря

Біля італійського острова Джильо завершилася операція з підйому з дна затонулого в січні 2012 р. лайнера Costa Concordia, передає Associated Press.

Біля італійського острова Джильо завершилася операція з підйому з дна затонулого в січні 2012 р. лайнера Costa Concordia, передає Associated Press.

Це безпрецедентна операція в історії: ніколи раніше інженерам не доводилося переміщати таке велике судно настільки близько від землі. Вага лайнера становить понад 114 тис. т, довжина перевищує три футбольних поля.

Фотогалерея: Costa Concordia підняли з дна моря

Операцію відновили напередодні. Для того, щоб підняти судно з дна моря, використовували величезні кріплення і троси. В підсумку сьогодні вранці круїзний лайнер був поставлений на штучну платформу, укріплену на скелястому морському дні. Участь у підйомі лайнера брали 500 осіб.

Відбуксирувати судно в найближчий порт можна буде не раніше весни 2014 р. Остаточно утилізувати його зможуть тільки через 5 років.

Повідомлялося, що операція з підйому Costa Concordia обійдеться в 600 млн євро. Всі витрати покладено на компанію-судновласника і страховиків.

17-палубний круїзний лайнер Costa Concordia сів на риф 13 січня 2012 р. в районі узбережжя італійської провінції Тоскана, недалеко від острова Джильйо в Тірренському морі. Проблеми виникли у ході проведення рятувальної операції. За словами врятованих пасажирів, про те, що судно йде на дно, їм повідомили лише через дві години після зіткнення, персонал діяв невпевнено, деякі члени команди не знали, що робити. Багато людей, не чекаючи рятувальників, стрибали за борт.

На борту знаходилися 4 тис 234 людини. В результаті катастрофи 32 пасажири загинули.

Нагадаємо, що головним винуватцем цієї трагедії слідство вважає капітана Франческо Скеттіно, судовий процес над ним зараз підійшов до фінальної стадії, вирок буде в кінці вересня.

Його звинувачують у тому, що він припустився помилки при маневруванні і почав евакуацію лише через годину після того, як судно отримало пробоїну. Також є дані, що в цій історії зіграли свою роль алкоголь і наркотики, які нібито вживав капітан.