ua en ru

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Менеджер року"

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Менеджер року"

Тарас Джамалов

Генеральний директор Lenovo в Україні. Рекордсмен України у класі "великі формації" у польоті в вингсьюте (Wingsuit)

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Менеджер року"

Три головних події 2017 року по Вашій версії: Основним викликом для мене (і як наслідок – основним досягненням) було внесення певних коректив у стратегію українського офісу Lenovo і, що більш важливо, цінності і спосіб мислення моєї команди. Це стосувалося перестроювання більшості внутрішніх і зовнішніх процесів для збільшення задоволеності наших клієнтів (споживачів, дистриб'юторів, ритейлерів) і зараз можна констатувати факт, що у нас вийшло.

2. У 2017 році ми успішно запустили прямі поставки техніки Lenovo в Україну. Тепер всі ноутбуки, сервери та інші продукти поставляються прямо із заводу в порти і аеропорти нашої країни. Це дозволяє українським користувачам швидше отримувати новинки, а для держави ланцюжок поставки товару стала максимально прозорою.

3. За підсумками грудня 2017 року 30,8% всіх проданих ноутбуків і 28,7% всіх проданих планшетів в Україні – це пристрої Lenovo (згідно з аналітичними даними компаній GFK). У вигляді певних угод мені не можна називати, яке місце серед всіх брендів ми займаємо з такими частками, але це нескладно розрахувати кожному, якщо врахувати, що на ринку - шість основних гравців в ноутбуках і сім - в планшетах.

З подій, значущих в сфері IT, я б виділив ювілей - чверть століття легендарного бренду ноутбуків для бізнесу ThinkPad і презентація перших VR-пристроїв, доступних масовому споживачеві.

Ваша "Формула успіху": Повністю віддаватися того процесу, який зараз залучений. Концентрація зусиль дуже важлива для досягнення результату. Будь-яка дія (робота, хобі, час з сім'єю) набагато ефективніше, якщо в цей момент і твої думки, твої дії сконцентровані на поставленої мети і на поточному процесі. Робити тільки те, у що щиро віриш. І не відступати, навіть якщо всі навколо твердять, що "це неможливо".

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?: Років до 9 - космонавтом. А хіба можна було по-іншому? У більш усвідомленому віці я мріяв стати вченим-фізиком або вченим-хіміком. Ці дві науки (та ще й математика) розривали моє серце і часто змушували робити нелегкий вибір (наприклад, олімпіади з цих предметів часто проводилися в один час).

чи Є у Вас мрія, що поки не здійснилась?: Хочу прийняти участь в офіційному світовий рекорд в одній з дисциплін парашутного спорту (великі wingsuit формації). Очікую, що спроба встановити такий рекорд буде в 2019 році – є час підготуватися морально і фізично.

Бути сьогодні успішним – це... В моєму розумінні бути успішним (успішною людиною, успішною компанією, успішною країною) – це бути прикладом для наслідування, бути тим, ким хотіли б стати інші.

Ваш улюблений афоризм?: it always seems impossible until it's done. Nelson Mandela (Це завжди виглядає неможливим, поки не зробиш. Нельсон Манделла). Вважаю цю фразу настільки сильною і актуальною, що навіть привіз на роботу магнітик з цією цитатою з музею Нобеля, щоб надихати команду.

Назвіть три головні якості успішного керівника?: уміння побудувати і замотивувати (захопити) команду; уміння бачити можливості; бути лідером, а не начальником.

Що є сьогодні найголовнішим у роботі керівника підприємства? Що дає можливість бути лідерами у своїй галузі?: Ми живемо в світі, основна характеристика якої – безперервні зміни. Тому сьогодні найважливішим для керівника і для підприємства вважаю такі фактори:

- швидка реакція на зміни. Іноді навіть передбачення або генерування цих змін. Часто це називають "інноваційність" (не тільки в контексті продуктів, але й у контексті послуг, сервісів, процесів);

- максимальне делегування. Керівник, який недостатньо делегує, обмежує свої можливості, багато в чому зводячи їх до "контролю". Підприємство без правильного делегування позбавлена здатності швидко реагувати на що-небудь і, що більш важливо, позбавлена можливості реалізувати людський потенціал своїх співробітників;

- створення необхідних умов для персоналу (розкриття їх потенціалу, створення умов для самореалізації).

Хто для вас зразок менеджера в світовому масштабі?: Бразильський бізнесмен Рікардо Семлер. Для мене він зразок не тільки з точки зору його досягнень, але і з точки зору методів, які він застосовував. Він зміг створити корпорацію з унікальною внутрішньою культурою, яка, з одного боку, дозволяла компанії досягати хороших результатів, а з іншого – була прикладом щирої турботи про своїх співробітників.

Що ви найбільше цінуєте у своїх співробітниках?: відданість спільній справі;

критичний погляд на дії, події та рішення; чесність.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? А якщо таки в грошах, то чому?: Для мене формула счестья – це "вранці хотіти йти на роботу, а ввечері хотіти йти додому". Ця формула поєднує в собі такі обов'язкові складові, як цікава робота з яскравими складними цілями і одночасно з цим гармонійні особисті відносини.

Продовжіть фразу "Дайте мені точку опори і я... використовую її, щоб зробити наступний крок.

Кому в цьому житті Ви заздрите?: Нікому. Правильніше сказати так: я розумію, що заздрити комусь безглуздо. Коли я сформулював для себе таку думку: "Я заздрю щасливим людям, але лише до того моменту, поки не наближаюся до них". Заздрячи кому-то, люди майже завжди ідеалізують суб'єкт заздрості. Варто "копатися" в деталях - і реальних причин для заздрощів не залишиться.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік?: Час від часу я занадто заглиблююся у деталі. Це дозволяє спільно з колегами знаходити нестандартні шляхи досягнення поставлених цілей, але іноді я цим позбавляю співробітника можливості самому пройти весь шлях.

(Записано зі слів моєї команди. Мені є над чим попрацювати в 2018 році).

чи Є у Вас улюблена книга?: "Залиште гидливість, з'їжте жабу" (Брайан Трейси) - це з прикладної літератури. Відмінна книга по тайм менеджменту.

"Атлант розправив плечі" (Айн Ренд) – з художньої літератури. Я прочитав її досить давно і був приємно здивований, коли кілька років тому ця книга стала набирати популярність в Україні та деяких країнах Європи.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником?: Складно сказати, з ким міг би, а от хотів би - з Нельсоном Манделою. У відомій мені сучасної історії небагато лідерів, які надали таку велику і настільки позитивний вплив на свою країну. Впевнений, нам було про що з ним поговорити.

Яке чудо світу Ви хотіли б перенести в своє рідне місто? Що б воно символізувало?: Олександрійський маяк. Світло Олександрійського маяка вночі і дим від нього вдень були орієнтиром для кораблів, інструментом для пошуку правильного шляху. Встановлений у місті, він символізував би орієнтир для інших міст (а може і для інших країн) у питаннях інноваційності та сталого розвитку. Але, звичайно, одного чуда світу для цього мало – ще багато що належить зробити.

якби Ви відкрили нову планету, як би Ви її назвали?: Я б назвав її "Сарчу" (Sarchu). На честь невеликого поселення в Гімалаях на висоті 4300 м. Там найкрасивіше нічне небо, яке особисто я бачив у своєму житті. Ще туди не літають літаки, і не їздять потяги, а в зимовий час перекривають навіть гірську дорогу. Якщо не назвати так планету, то як ще люди дізнаються, що на землі є таке прекрасне місце...

Уявіть, що до Вас в гості приїхав Президент Америки з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію?: Мені складно підібрати правильне місце для цього. Але я впевнений, що головна цінність України – не місто, не музей, не площа. Головна ценость і пам'ятка України – це люди. Люди, які змінюють звичний устрій життя навколо себе, допомагають державі змінюватися на краще. І все це вони роблять не завдяки зовнішнім чинникам, а всупереч їм. Я запросив би пана Президента в офіс молодої української IT компанії, в якій на благо всього світу працюють кращі уми; запросив би відвідати сучасне сільгосппідприємство, де поля облітають безпілотні апарати, а врожайність прогнозує комп'ютер. Впевнений, що такі зустрічі показали б Президенту Америки кращі сторони нашої країни та суспільства.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що найбільшою помилкою?: Коли мені було 26, я вважав, що за зовнішнім виглядом визначаються солідність і професіоналізм. Я навіть активно намагався набрати вагу (на жаль, досить успішно), щоб відповідати формату керівника відділу закупівель великої компанії. Як ви розумієте, це було помилкою.

Я щиро сподіваюся, що головне досягнення в мене - ще попереду. Але на поточний момент досягненням вважаю той факт, що я зміг зберегти свої основні принципи і пронести їх через багато випробувань, які зустрічалися на моєму шляху.

Яке зайняття для Вас - найкращий відпочинок?: Стрибки з парашутом і мото-подорожі в горах.

Дмитро Костюк

В. о. директора ДП "ЗАВОД "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ"

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Менеджер року"

В 2017 році нагороджений медаллю та грамотою від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія за заслуги перед українським народом.

Три головних події 2017 року по Вашій версії: По-перше, висновок доленосних для "Електроважмашу" контрактів, які окреслили перспективу на п'ять років роботи підприємства. По-друге, це допомога тим, хто зараз воює за Україну. Третє – доброчинність у сфері освіти. На щастя, це досягнення не тільки 2017 року. Це пріоритети вже кілька років поспіль.

Життєві принципи, які допомагають Вам досягти поставленої мети:

Працюй і добивайся! Тільки в прагненні знаходиться ключ до успіху. І головне – не боятися постійно рухатися вперед. Потрібно боятися стояти на місці.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?: Банкіром, але вийшло інакше, і виявилося, що вийшло навіть краще, ніж мріялося.

чи Є у Вас мрія, що поки не здійснилась?: Я думаю, що мрія повинна бути у кожної людини. Вона мотивує. Змушує діяти для того, щоб втілити її в життя. Хочеться розширити свою географію до Австралії.

Бути сьогодні успішним – це... Успішним я можу назвати людину, яка не просто займає якусь посаду або заробив певний капітал. Успішність – це потреба і реальна користь. Якщо ви в змозі зробити щось корисне і важливе в тій чи іншій сфері – ви однозначно успішні.

Ваш улюблений афоризм?: "Тільки реально зроблене може бути прийняте в розрахунок". (Альфред Адлер)

Назвіть три головні якості успішного керівника?: Здатність створювати справжню команду професіоналів, бачити перспективу, швидко реагувати на зміни у зовнішньому середовищі.

Що є сьогодні найголовнішим у роботі керівника підприємства? Що дає можливість бути лідерами у своїй галузі?: Може прозвучати банально, але це виключно робота на результат у всіх сферах. Серйозна конкуренція мотивує до пошуку нових рішень, тому ми є лідерами в своїй галузі саме завдяки конкурентам.

Хто для вас зразок менеджера в світовому масштабі?: Викликає захоплення Ілон Маск. Його цілеспрямованість і захопленість своєю справою викликають повагу.

Що ви найбільше цінуєте у своїх співробітниках?: Вміння, а головне бажання працювати в команді на загальний результат.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? А якщо таки в грошах, то чому?: Гроші дають певну свободу дій і більше можливостей допомагати іншим. Разом з тим гроші є у своєму роді мірилом успішності. Самі по собі вони не з'являються, якщо ви вмієте заробити, значить, чогось варті. А взагалі щастя для мене у простих радощах: здорові батьки, сімейний затишок, тиша і, звичайно, час, який необхідно для того, щоб встигати насолодитися.

Продовжіть фразу "Дайте мені точку опори... а важіль я знайду"

Кому в цьому житті Ви заздрите?: Коли тільки починав свій професійний шлях, я заздрив Гейтсу, а зараз розумію, що йому за 60, а у мене ще стільки часу попереду!

Яка риса характеру – Ваш головний недолік?: Мені хочеться вірити, що в мене прекрасний характер, але близькі люди чомусь не згодні зі мною) Швидше за все – це безвідмовність.

чи Є у Вас улюблена книга?: Не можу назвати тільки одну улюблену книгу: "Важко бути Богом" братів Стругацьких, "Тіні в раю" Ремарка і безліч інших.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником?: Уїнстон Черчіль, Рене Декарт, Генрі Форд, Вільям Рокфеллер, Вільям К. Вандербільт

Яке чудо світу Ви хотіли б перенести в своє рідне місто? Що б воно символізувало?: На центральній площі Жовтих Вод піраміда Хеопса не поміститься, тому буду розглядати моє друге рідне місто Харків і Олександрійський маяк, який би символізував розвиток міста і своїм світлом залучав інвесторів.

якби Ви відкрили нову планету, як би Ви її назвали?: "Надія". Відкриття завжди дають надію і стимул до нових "подвигів". Тому так, я б назвав цю планету саме так.

Уявіть, що до Вас в гості приїхав Президент Америки з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію?: Острів Хортиця в Запоріжжі, меморіальний комплекс Батьківщина-мати, Карпати, Ластівчине гніздо у Криму, Львівський оперний театр і, звичайно, Олександрійський маяк в Харкові, до того часу він вже буде на місці.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що найбільшою помилкою?: Про головне досягнення розповім через кілька років, а щодо помилок – шкодую, що свого часу втратив можливість вивчити ще кілька іноземних мов

Яке зайняття для Вас – найкращий відпочинок?: найефективніший спосіб відновитися – це сон. Якщо серйозно, мені достатньо просто змінити обстановку і поспілкуватися з рідними.

Юрій Юров

Генеральний директор ТОВ "Кен-Пак (Україна)" заводу з виробництва алюмінієвої тари; нагороджений медаллю "За працю і звитягу"

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2017" в номінації "Менеджер року"

найвагоміші здобутки в Вашій професійній діяльності в 2017 році: Досягнення заводом найвищих виробничих показників за 14 років діяльності в Україні ; Нагородження Золотою медаллю Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури - за значний особистий внесок у розвиток Академії (меценатська діяльність).

Ваша "Формула успіху": повна самовіддача і професіоналізм у виробничій діяльності; чесність та порядність по відношенню до людей, трудовому колективу, вищим керівникам та власникам; готовність прийти на допомогу людям.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?: Космонавтом.

чи Є у Вас мрія, що поки не здійснилась?: Щоб Україна стала дійсно процвітаючим, самодостатньою європейською державою.

Бути сьогодні успішним – це... досягти найвищих показників у тому виді діяльності, якою займаєшся.

Ваш улюблений афоризм?: "Краса врятує світ".

Назвіть три головні якості успішного керівника?: професіоналізм; наполегливість і цілеспрямованість; постійне самовдосконалення.

Що є сьогодні найголовнішим у роботі керівника підприємства? Що дає можливість бути лідерами у своїй галузі?: Професіоналізм, відданість інноваціям, широкий кругозір, здатність створити і підтримувати мотивовану команду професіоналів-виконавців.

Хто для вас зразок менеджера в світовому масштабі?: Ілон Маск.

Що ви найбільше цінуєте у своїх співробітниках?: Професіоналізм, здатність до командної роботи, креативність, порядність.

Якщо щастя не в грошах, то в чому?: В можливості жити без оглядки на час.

А якщо таки в грошах, то чому?: Тому, що "Гроші псують людину, але відсутність грошей псує його ще більше".

Продовжіть фразу "Дайте мені точку опори і я... покажу світові багато прекрасного і дивного".

Кому в цьому житті Ви заздрите?: Тим, хто може собі дозволити вільно розпоряджатися своїм часом.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Неідеальний.

чи Є у Вас улюблена книга?: В. Ільф і Є.Петров "Дванадцять стільців" і "Золоте теля".

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якщо б були його сучасником?: З Миколою Артемовичем Терещенко.

Яке чудо світу Ви хотіли б перенести в своє рідне місто? Що б воно символізувало?: Дуже хочу, щоб Київ став дивом світу для людей, які в ньому живуть і гостей.

якби Ви відкрили нову планету, як би Ви її назвали?: Ім'ям коханої жінки.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що найбільшою помилкою?: Головне досягнення - моя сім'я. На помилках не концентруюся, аналізую їх і рухаюся далі.

Яке зайняття для Вас - найкращий відпочинок?: Підтримка мистецьких проектів, що пропагують і підтримують українську культуру.