ua en ru

ЛАГ заявила про припинення роботи наглядової місії в Сирії

Ліга арабських держав (ЛАД) припиняє роботу наглядової місії в Сирії у зв'язку з частими збройними зіткненнями в країні, передає Reuters.

"Було вирішено негайно зупинити роботу спостерігачів Ліги Арабських держав у Сирії до подання цього питання на розгляд Ради ЛАД", - йдеться в заяві генерального секретаря ЛАД Набіля аль-Арабі.

Раніше джерело Reuters повідомило, що місія залишиться в Сирії, але тимчасово заморозить свою роботу.

Керівник моніторингової місії, посол Аднан аль-Ходхейр, раніше заявив, що Генеральний секретаріат ЛАД буде приймати всі необхідні процедури для захисту безпеки своїх спостерігачів в Сирії.

Раніше сьогодні глава місії оглядачів країн Ліги арабських держав у Сирії заявив, що рівень насильства в Сирії різко підвищився.

Нагадаємо, під тиском санкцій Дамаск дозволив роботу спостерігачів ЛАД на території країни. 19 грудня 2011 р. міністр закордонних справ Сирії Файсал Мекдад підписав запропонований ЛАД договір про допуск її спостерігачів на територію країни. Перша група спостерігачів прибула до столиці Сирії 27 грудня 2011 р. Першою точкою у маршруті місії став оплот опозиції - м. Хомс.

Зазначимо, з березня 2011 р. в Сирії тривають масові безлади і збройні виступи проти уряду країни. Протестуючі вимагають відставки Президента Асада і проведення реформ. Влада пішла на ряд поступок, однак керівники опозиції під різними приводами відмовляється йти на зближення з владою і встановлення мирного діалогу. За даними ООН, жертвами кровопролиття стали вже понад 5 тис. осіб.