ua en ru

КСУ проти зменшення довічного утримання суддів

КСУ проти зменшення довічного утримання суддів Фото: КСУ (РБК-Україна)

В. о. голови КСУ вважає неприпустимим зменшення розміру щомісячного довічного утримання суддів

Виконуючий обов'язки голови Конституційного суду Віктор Кривенко вважає неприпустимим зменшення розміру щомісячного довічного утримання суддів у рамках пенсійної реформи. Про це йдеться в його звернення до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрію Парубію.

У зверненні зазначено, що ініційована урядом пенсійна реформа передбачає єдиний підхід до обчислення пенсій і, відповідно, зміна законодавчого врегулювання питання пенсійного забезпечення суддів.

Так, на думку Кривенко, зменшення розміру щомісячного довічного грошового утримання судді знижує гарантії його незалежності.

Також в. про. голови КС нагадує, що у своєму рішенні від 8 червня 2016 КС визнав неконституційними положення законів України щодо зменшення розміру щомісячного довічного утримання судді

"У відповідності з положенням статті 151 Конституції України, рішення і висновки, ухвалені Конституційним судом є обов'язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені", - йдеться в листі Кривенко

Нагадаємо, раніше спікер ВР Андрій Парубій заявив, що Верховна Рада України має прийняти законопроект про пенсійну реформу до 1 жовтня 2017 року.