ua en ru

КСУ визнав закон про референдум неконституційним

КСУ визнав закон про референдум неконституційним Фото: Конституційний суд України (РБК-Україна)

Рішення по закону про референдум прийняли одноголосно

Конституційний суд України (КСУ) визнав закон про всеукраїнський референдум таким, що не відповідає Конституції. Про це у Facebook повідомив суддя КСУ Василь Лемак, який виступив доповідачем по цій справі.

"Конституційний суд України прийняв рішення, автором якого я був і щодо якого глибоко переконаний у його важливості для України. Задоволений тим, що рішення прийнято одноголосно всіма присутніми суддями...Справа не в конкретному законі, визнаному неконституційним. Справа в ряді юридичних позицій КСУ, які роблять неможливим подібне", - заявив Лемак.

Згідно порядку денного на 26 квітня, напередодні на закритій частині пленарного засідання Конституційного суду розглядав справу за конституційним поданням 57 нардепів щодо відповідності Конституції закону "Про всеукраїнський референдум".

Відзначимо, через кілька годин після публікації Лемак видалив свій пост, проте прес-служба Конституційного суду підтвердила інформацію про рішення по закону про референдум.

Нагадаємо, КСУ почав розглядати закон про референдум в березні 2016 року. На думку нардепів, Верховна рада України під час прийняття закону восени 2012 року перевищила свої повноваження, оскільки "звичайним законом" встановила новий порядок зміни Конституції.