ua en ru

КСУ: грошові нагороди військовослужбовцям не ведуть до перерахунку пенсій військовим пенсіонерам

КСУ: грошові нагороди військовослужбовцям не ведуть до перерахунку пенсій військовим пенсіонерам Фото: Конституційний суд України

Додаткові види грошового забезпечення визначаються виключно Верховною Радою

Конституційний суд України розтлумачив положення ч. 3 ст. 63 закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших служб", згідно з яким грошові нагороди військовослужбовцям не є підставою для перерахунку пенсій військовим пенсіонерам. Про це сьогодні заявив голова Конституційного суду України Юрій Баулін, передає кореспондент РБК-Україна.

Раніше з відповідним клопотанням до КСУ звернувся громадянин Вадим Сердюк.

"Положення першого пропозиції ч. 3 ст. 63 закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", згідно з яким всі призначені цим законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію відповідно до цього закону, або у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошових забезпечень (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законом, в аспекті порушених у конституційному зверненні питань необхідно розуміти так, що у встановлених виключно законами України нові щомісячні додаткові види грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, на підставі введення яких усі призначені за цим законом пенсії підлягають перерахунку, є тільки надбавки, доплати та підвищення", - йдеться в судовому рішенні.

За словами Бауліна, додаткові види грошового забезпечення визначаються виключно Верховною Радою. "У ст. 63 (Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших служб, - ред.) на сьогодні дається вичерпний перелік щомісячного грошового забезпечення, а саме надбавок, доплат і підвищень", - підкреслив він.

Відзначимо, напередодні Міноборони виплатило військовослужбовцям 304,5 тис. грн за знищення техніки в ході АТО.