ua en ru

У Криму Росія використовує вже випробувані репресивні методи, - HRW

У Криму Росія використовує вже випробувані репресивні методи, - HRW Фото: Таня Купер (Facebook Тані Купер)

У Криму зараз переслідуються незгодні з різних груп населення

У правозахисній організації Human Rights Watch заявляють, що в анексованому Криму Росія використовує вже випробувані репресивні методи. Про це зазначила представниця HRW в Україні Таня Купер в інтерв'ю DW.

"У Росії зараз справжня криза із дотриманням прав людини. Російська влада фактично знищила громадянське суспільство країни. Будь-яка незгода придушується жорсткими репресивними методами. Стан речей вже такий, що навіть за простий репост у соцмережі людина може отримати кілька років в'язниці. Тому все, що відбувається у Криму - це застосування старих репресивних методів, давно відомих у Росії. Такі методи ми вже бачили у Чечні та інших регіонах РФ, їхня мета - залякування та демонстрація іншим: мовляв, "дивіться, у разі незгоди те саме станеться і з вами", - розповіла правозахисниця.

За словами Купер, у Криму зараз переслідуються незгодні з різних груп населення, зокрема тиск здійснюється і на моральних лідерів кримськотатарського народу, і на членів Меджлісу, і на ЗМІ, і на проукраїнських активістів, і на незалежних журналістів та медіаактивістів.

"Очевидно, що всі ці переслідування відбуваються з політичною метою. І ми з прикрістю констатуємо, що кількість людей, які мають мужність відкрито висловлювати свою громадянську позицію в Криму, стрімко зменшується", - констатувала представниця HRW.

Вона також додала, що російські правоохоронці в Криму використовують кримінальні закони як репресивний інструмент із метою знищення будь-якої критики та опозиції до влади. На думку Купер, антиекстремістське законодавство та статті за сепаратизм, якими передбачено дуже серйозні строки покарання, застосовують, щоб змусити замовкнути незгодних на десятки років або довічно.

"Такі серйозні обвинувачення висуваються людям, доказів провини яких фактично немає. Це показує наскільки влада боїться кримських татар, наскільки вона не хоче чути критику на свою адресу. Це також свідчить, що російська влада через обвинувачення у приналежності до терористичних організацій хоче сконструювати образ кримських татар як небезпечних ворогів та екстремістів, які готові використовувати насильство. Якщо одного разу причеплять ярлик "сепаратиста-екстреміста", то встановлювати істину далі вже ніхто не буде", - резюмувала вона.

Нагадаємо, раніше Київський районний "суд" Сімферополя в анексованому Росією Криму ухвалив рішення продовжити на 3 місяці арешт ще трьом затриманим 12 жовтня в Бахчисараї фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір". Їх залишать у СІЗО до 9 березня 2018 року.