ua en ru

Криміналізація контрабанди стала наслідком боротьби Гройсмана і Порошена за ДФС, - нардеп

Криміналізація контрабанди стала наслідком боротьби Гройсмана і Порошена за ДФС, - нардеп Фото: Петро Порошенко та Володимир Гройсман (УНІАН)

Гройсман і Порошенко намагаються з допомогою митниці компенсувати дефіцит бюджету

Ініціатива про введення кримінальної відповідальності за товарну контрабанду є протистоянням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з президентом України Петром Порошенком за контроль над Державною фіскальною службою. Про це РБК-Україна заявила нардеп від "Самопомічі", голова підкомітету з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу в профільному комітеті Ради Тетяна Острикова.

За її словами, ініціатива уряду про кримінальну відповідальність за товарну контрабанду - це продовження непублічного протистояння між Гройсманом і Порошенком за вплив над Державною фіскальною службою.

"Йде боротьба за вплив на митницю, яку вони розглядають як спосіб заповнення дірок бюджету і як спосіб наповнення партійних кас напередодні 2019 року - року подвійних виборів", - зазначила Острикова.

У цій публічній боротьбі, за словами нардепа, Гройсман спирається на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та підконтрольну йому поліцію, а Порошенко - на СБУ і Генпрокуратуру. Цей конфлікт проявився ще в червні, коли Кабмін дозволив Національній поліції перебувати в зонах митного контролю.

Тоді рішення уряду розкритикував генпрокурор Юрій Луценко, пояснивши, що такий підхід суперечить Митному кодексу. Пізніше він заявив про незадовільну роботу фіскальної служби по частині митниці, повідомивши, що у нього є особисті претензії до в. о. голови ДФС Мирослава Продана, який, як вважається, входить до команди Гройсмана.

Острикова також вважає, що до кого б не перейшла підслідність у справах, які стосуються контрабанди, сама ідея повернення до кримінальної відповідальності не обіцяє нічого хорошого бізнесу. Тим більше, як зазначила депутат, практика кримінального покарання за це порушення, яка мала місце до 2012 року, не була ефективною.

"Коли товарна контрабанда була кримінальним злочином, до суду доводили дуже невелику кількість справ. Тому що справжньою метою СБУ було не покарання злочинця-контрабандиста, а взяття його під свій вплив, щоб чинити на нього тиск", - вважає Тетяна Острикова.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Кабмін пропонує карати на строк від 3 до 15 років за контрабанду товарів.

Також раніше генпрокурор Юрій Луценко закликав Раду відновити відповідальність за контрабанду підакцизних товарів.