ua en ru

Кожара підтримав рішення про демонтаж канатної дороги між Придністров'ям і Молдовою

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара підтримує протокольне рішення про демонтаж канатної дороги через річку Дністер, підписану в рамках переговорів у форматі "5+2" в Одесі у п'ятницю. Про це повідомляє радіо "Свобода".

"Сьогодні в рамках офіційного засідання" Постійної наради з політичних питань у рамках переговорного процесу з придністровського врегулювання", яке пройшло в Одесі під головуванням України, сторони підписали протокольне рішення про демонтаж підвісної канатної дороги (фунікулера) через річку Дністер у містах Рибниця та Гума" , - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті українського МЗС.

"Це черговий доказ можливості сторін домовлятися, що важливо для забезпечення життєвих потреб людей. Українське головування буде надавати всебічне сприяння реалізації досягнутих домовленостей і активної підтримки сторонам у подальшому розвитку діалогу, пошуку компромісних рішень", - заявив Кожара.

Повітряно-канатну дорогу довжиною 4 кілометри між містами Рибниця (Придністровська Молдавська Республіка) і Гума (Республіка Молдова) через річку Дністер побудували в 1962 р. для транспортування сировини з кар'єрів у Гумі для побудованого в Рибниці цементного комбінату. У 2000 р. дорога перестала функціонувати і з тих пір її технічний стан постійно погіршується. Оскільки дорога проходить над приватною житловою забудовою в обох містах, подальше її існування становить загрозу для мешканців.

23-24 травня в Одесі під головуванням України пройшло друге в цьому році офіційне засідання "Постійної наради з політичних питань у рамках переговорного процесу з придністровського врегулювання".

Формат "5+2" включає представників сторін, посередників і спостерігачів у переговорному процесі, це - Молдова, Придністров'я, ОБСЄ, Росія, Україна, США та ЄС. Це був другий раунд переговорів у форматі "5+2", який відбудеться цього року в українському головуванням в ОБСЄ, після першого раунду у Львові в лютому цього року.