ua en ru

Котирування нафти Brent сьогодні досягли нового максимуму за шість тижнів - 102,58 дол./бар

Котирування нафти Brent сьогодні на торгах досягли нового максимуму за шість тижнів - 102,58 дол./бар. Разом з тим котирування нафти WTI (Light Sweet) сьогодні відновили свій тижневий максимум, перевищивши відмітку 87 дол./бар.

Станом на 15:10 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (серпень) - 102,08 (+1,01) при діапазоні котирувань 101,51-102,58;
- Light, Sweet Crude Oil (серпень) - 86,90 (+0,82) при діапазоні котирувань 85,58-87,2868.

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent підвищилися з початку більш ніж на 1%. Зростанню нафтових котирувань сьогодні сприяють зусилля США з посилення міжнародних економічних санкцій проти Ірану, головна мета яких звести до мінімум доходи країни від експорту нафти і змусити Тегеран припинити свої ядерні дослідження. США мають намір встановити контроль за банками, танкерними компаніями, а також за іншими юридичними особами, які допомагатимуть Ірану обходити діючі санкції.

На відкритті фондових торгів у США 13 липня очікується підвищення провідних індексів. До відкриття торгів буде опублікована доповідь Міністерства праці США по промислових цінах в США за червень ц.р. Пізніше, о 16:55 за київським часом Мічиганський університет розповсюдить попередню інформацію по індексу споживчої довіри за поточний місяць. Очікується, що за підсумками червня промислові ціни в США знизилися на 0,5% проти 1,0% місяцем раніше, а індекс споживчої довіри в липні досяг значення 73,5 пункту проти 73,2 пункту в червні.

Опублікована сьогодні вранці макроекономічна статистика з Китаю в черговий раз підтвердила те, що темпи зростання китайської економіки поступово сповільнюються. Проте дані про стан справ самої швидкорослої економіки світу в основному збіглися з прогнозами експертів, не вчинивши сильного тиску на глобальні ринки, що забезпечило збереження підвищеного попиту на нафтові ф'ючерси.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає також частково під впливом обстановки на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня трохи знизився проти євро та інших валют, що дещо полегшило покупки нафти та інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США.

Нагадаємо, напередодні нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні подорожчала другий раз підряд. За підсумками торгів 12 липня 2012 р. офіційна ціна нафти Brent вперше за шість тижнів встановилася вище за відмітку 101 дол./бар., піднявшись на 0,8%, а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) вперше за тиждень встановилася вище за відмітку 86 дол./бар., додавши за день 0,3%.

Відзначимо, ціна нафтової "корзини" ОПЕК вперше за тиждень встановилася вище 97 дол./бар.