ua en ru

Котирування нафти Brent оновили свій мінімум за 17 місяців і сповзли на рівень 95 дол./бар

Котирування нафти Brent сьогодні на торгах оновили свій мінімум за 17 місяців і вперше з початку січня 2011 р. сповзли на рівень 95 дол./бар. Мінімальна ціна угоди по нафті Brent (липень) сьогодні становить 95,84 дол./бар., що нижче її офіційної ціни закриття попередньої сесії на 2,59 дол., або на 2,6%.

Разом з тим мінімальна ціна угоди по нафті WTI (липень) сьогодні на торгах становить 81,32 дол./бар., що нижче її офіційної ціни за попередню сесію на 1,91 дол., або на 2,3%. Так низько котирування нафти WTI останній раз опускалися 6 жовтня 2011 р.

Слабкий попит на нафтові ф'ючерси сьогодні викликаний поганими даними про стан справ на ринку праці в США, опублікованими в кінці минулого тижня, а також свіжою інформацією про зниження ділової активності в Китаї. По всій видимості, економістам доведеться вкотре знизити оцінку зростання ВВП Китаю. Китайський індекс ділової активності (PMI у невиробничому секторі в травні знизився до 55,2 пункту проти 56,1 пункту у квітні, повідомило 3 червня Національне бюро статистики КНР. На цьому тлі головний фондовий індекс континентального Китаю Shanghai Composite впав сьогодні на 2,3%.

Промислові ціни у зоні обігу єдиної європейської валюти (євро) в квітні 2012 р. не змінилися в порівнянні з попереднім місяцем, повідомило сьогодні європейське статистичне агентство Eurostat. Аналітики прогнозували підвищення цього показника на 0,2%.

Американський долар сьогодні відновлює свої позиції на ринку FOREX, що додатково знижує попит на нафтові ф'ючерси, ціни на які встановлено у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні вранці знову піднявся вище позначки 83 пункту після того, як за підсумками дня 1 червня він опустився до мінімуму за три сесії - до 82,890 пункту.

Нагадаємо, за підсумками торгів 1 червня 2012 р. ціни на нафту на біржах впали більш ніж на 3%. При цьому офіційна ціна нафти Brent впала до мінімуму за 17 місяців, встановившись нижче 99 дол./бар., а ціна нафти WTI (Light Sweet) оновила свій мінімум практично за вісім місяців і вперше з початку жовтня 2011 р. встановилася нижче 84 дол./бар.

Зазначимо, ціна нафти Middle East Crude на біржі в Токіо 4 червня впала більш ніж на 5%.